150 milioane de euro de la Comisia Europeana pentru trei spitale regionale: Iasi, Cluj si Craiova

0
81

Romania are la dispozitie pentru Sanatate 320 de milioane de euro din fonduri europene, in perioada 2014-2020, iar 150 de milioane de euro sunt alocate pentru cele trei spitale regionale, de la Cluj, Iasi si Craiova, a declarat, joi, la TVR1, comisarul european pentru Politica Regionala, Corina Cretu.

„S-a ridicat deja conditionalitatea ex-ante pe Sanatate. Eu cred ca in ceea ce priveste fondurile europene in acest domeniu — desi inca mai avem situatii atat de grave in spitale — s-au facut progrese notabile, daca vorbim de infrastructura. Din pacate, banii sunt destul de putini. Sunt depuse deja proiecte pentru renovari de spitale, sectii ambulatorii, unitati de urgente, centre socio-medicale. Practic, Romania are o strategie nationala privind sanatatea publica pe care este obligata sa o puna in aplicare”, a spus Cretu.

In ceea ce priveste termenul la care vor fi predate studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale, comisarul european a precizat ca exista asigurari de la Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru martie 2018.

„Avem asigurari de la BEI ca studiile de fezabilitate vor fi predate Romaniei pana in martie 2018, iar in aprilie sa inceapa licitatiile. Speram sa nu existe actiuni in instanta, pentru ca si aceste lucruri intarzie foarte mult. (…) Nu poate nimeni interzice celui care a pierdut sa conteste, dar, de exemplu, in Polonia si in alte tari exista sectii speciale pentru fonduri europene. In sase luni de zile pe tot ce inseamna proces pe fonduri europene trebuie data o solutie, iar asta tine de legislatia nationala. Noi avem cazuri in Romania unde s-a dat o solutie dupa 8 ani, dupa 7 ani. S-au pierdut (bani n.r.) pentru scoli si drumuri. (…) si se pierd foarte multi bani in instante si acum. Spitale de acest nivel nu se pot construi intr-un an-doi, dar daca incepem in 2019 sa zicem cu intarziere, avem timp pana in 2023 sa terminam cu totul”, a explicat Corina Cretu.

Intrebata daca se pot angaja fonduri europene pentru renovarea Institutului Cantacuzino, comisarul european a raspuns: „este imposibil din domeniul meu”, insa se poate incerca obtinerea unei finantari din Planul Junker, pentru ca „presedintele Junker a fost foarte miscat de stirile pe care le-a citit in presa internationala despre epidemia de rujeola”.

„Presedintele Junker a fost foarte miscat de stirile pe care le-a citit in presa internationala despre epidemia de rujeola si la prima intalnire pe care am avut-o in colegiu m-a intrebat despre aceasta situatie. Datorita faptului ca am vorbit cu domnul prim-ministru despre faptul ca are nevoie de renovari (la Institutul Cantacuzino n.r.), acum din ce avem noi este imposibil in domeniul meu, insa dl. Bodog (ministrul Sanatatii, Florian Bodog n.r.), ieri, a fost la dl. comisar pentru Sanatate, Vytenis Andriukaitis, care i-a propus sa incerce pe Planul Junker, si sa se faca un proiect pentru un Centru Regional de producerea vaccinurilor. Dar este o faza foarte incipienta. I-am spus domnului prim-ministru ca trebuie facuta o scrisoare catre domnul Junker si am incredere ca domnul Andriukaitis, care este din Lituania si este foarte sensibil pe aceasta problema va actiona rapid. Pe de alta parte, este vorba de studii de fezabilitate, de timp. Este o veste buna ca ar fi o portita, dar pana nu se materializeaza nu ar trebui sa fim atat de triumfalisti”, a adaugat comisarul europaen, Corina Cretu.