joi, 30 mai, 2024

25 de lucruri interesante pe care oricine ar trebui sa le stie despre medicina

Distribuie:

Publicat:

Medicul cardiolog Vasi Radulescu, urmarit de peste 100.000 de oameni pe retelele sociale, a enumerat o lista cu 25 de lucruri interesante pe care oricine ar trebui sa le stie despre medicina. Acesta a postat urmatorul mesaj pe Facebook:

1. Cea mai buna tensiune arteriala, la adult, este 120/70 mmHg.

2. Nu exista cancer ca o singura entitate, ci peste 300 de tipuri de cancer, fiecare cu mecanisme proprii, celule diferite, raspunsuri distincte la terapii.

3. Glanda este o denumire populara gresita a tiroidei; corpul are zeci de glande.

4. Un om poate simti durere la nivelul unui membru superior sau inferior care nu mai exista; se numeste sindromul membrului fantoma.

5. Creierul nu doare pentru ca nu are nociceptori (receptori de durere). Se poate face asa numita brain awake surgery, fara anestezie generala.

6. Cea mai buna frecventa cardiaca la care raportul performanta/consum de oxigen este ideal este de 55-65 bpm.

7. Nimeni nu-si foloseste doar 10% din creier (am dubii cu unii politicieni, dar ramane intre noi asta).

8. Inima este primul organ functional si incepe sa pompeze sange in a patra saptamana de viata intrauterina.

9. Creierul consuma in regim bazal cam 25% din energia intregului organism.

10. Nu poti intari imunitatea cu suplimente sau alte preparate-minune. Ea este o oglinda a felului in care mananci, faci sport, dormi, relationezi cu oamenii si natura.

11. Afectiunile psihice cresc riscul de aparitie pentru orice boala, de la cele cardiovasculare la diabet sau cancere. Este important sa avem echilibru psihic.

12. Rinichiul drept este usor mai coborat fata de cel stang. Cauza este ficatul.

13. Febra poate aparea si in infectii virale si nu e, per se, motiv de administrare de antibiotic. Consumul intempestiv de antibiotice face ca bacteriile sa se intareasca in timp si sa nu mai fie omorate cu nimic, asadar grija mare aici.

14. Mugurasul embrionar din care se dezvolta creierul este la inceput lipit de cel din care se dezvolta inima si ambii stau in zona capului.

15. Schimbam in timpul vietii aproape toate celulele de mai multe ori; exceptie fac neuronii, pentru ca nu au capacitate de diviziune (exista si aici moarte celulara si chiar aparitii de neuroni noi din celule pluripotente, dar procesul este slab reprezentat).

16. Nimeni nu-si poate inghiti limba; nu bagati degetele in gura unui om aflat in criza epileptica – riscati sa fiti muscati sever.

17. Diabeticii pot face infarct miocardic acut fara durere, pentru ca neuropatia diabetica le altereaza transmiterea nervoasa.

18. Din cauza loviturilor repetate, boxerii sau jucatorii de rugby pot face leziuni permanente la nivelul creierului (encefalopatie cronica traumatica).

19. Papilele gustative nu sunt impartite pe limba cu fiecare zona pentru un anumit gust; orice regiune poate percepe orice gust.

20. Bila este un lichid format continuu in ficat si stocat in vezica biliara (numita si colecist). Bila nu inseamna organ.

21. Cancerul de col uterin poate fi prevenit in peste 95% din cazuri prin simpla vaccinare impotriva HPV (virusul papiloma uman).

22. Unul dintre cele mai importante gesturi pe care le putem face pentru sanatate este spalatul pe maini.

23. Exista un opus de placebo care se cheama nocebo – putem crea singuri efecte nocive daca ne gandim prea mult la ele.

24. Suplimentele alimentare n-au nicio relevanta la persoanele sanatoase care isi pot lua tot ce au nevoie din alimentatie.

25. Exista oameni care pot mirosi culori, vedea gustul, auzi sunete iesite dintr-un tablou etc. Se numeste sinestezie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img