4 afectiuni care pot fi confundate cu depresia

0
105

Tulburările psihice sunt dificil de diagnosticat, tocmai pentru că simptomele acestora sunt similare în majoritatea cazurilor. Din acest motiv, depresia, numită şi boala secolului XXI, este deseori diagnosticată greşit, altele fiind cauzele ce stau la baza manifestărilor pacientului. 

Un studiu de amploare realizat în 2009 a arătat că medicii diagnostichează corect depresia în doar 50% din cazuri.

Există mai multe afecţiuni care pot da aceleaşi simptome precum depresia. Iată care sunt acestea!

Tulburarea bipolară

La fel ca depresia, tulburarea bipolară presupune stări emoţionale oscilante, care includ deznădejdea, lipsa de sens în viaţă sau chiar gânduri suicidare. Spre deosebire de depresie, tulburarea bipolară se manifestă şi prin încrederea exagerată în sine, manie sau comportamente riscante. 

Potrivit unui studiu publicat în British Journal of Psychiatry, peste 20% din pacienţii care suferă de tulburare bipolară sunt diagnosticaţi greşi, cu depresie. 

Este esenţial ca diagnosticul să fie pus corect, deoarece tratamentul diferă pentru cele două afecţiuni, iar antidpresivele pot înrăutăţi simptomele tulburării bipolare. 

Hipotiroidismul

În cazul hipotiroidismului, glanda tiroidă nu secretă suficienţo hormoni necesari pentru buna funcţionare a creierului şi a organismului în general. Astfel, apare senzaţia de oboseală, epuizare, lipsa de concentrare şi tristeţea profundă – simptome specifice depresiei.

Conform statisticilor, peste 20 de milioane de americani au diverse probleme cu tiroida, însă mai bine de jumătate dintre aceştia nu merg la medic, deoarece ignoră simptomele aparent banale (oboseală, lipsă de chef, depresie). Spre deosebire de pacienţii depresivi, cei care suferă de afecţiuni ale glandei tiroide sunt sensibili la temperaturi scăzute şi pot prezenta deseori senzaţia de mâini şi picioare reci. De asemenea, specifice în bolile de tiroidă sunt pielea foarte uscată, subţierea şi căderea părului şi vocea răguşită. 

CONTINUAREA PE CSID.RO