vineri, 1 martie, 2024

8 cauze ale durerilor de genunchi

Distribuie:

Publicat:

Durerea de genunchi reprezinta una dintre cele mai comune afectiuni in randul populatiei. Potrivit statisticilor, o treime dintre consultatiile medicilor specialisti sunt pentru durerile musculare si de oase.

Unele dintre cele mai frecvente cauze pentru durerile genunchilor suntligamentele inflamate sau rupte si alte afectiuni ale cartilajelor. Dar genunchiul este o articulatie complexa si pot exista o multime de alti factori care pot cauza durerea. Iata cateva cauze ale durerilor de genunchi:

Aschii de os
Uneori, o accidentare la genunchi poate determina ruperea unor fragmente de os sau cartilaj. Aceste bucati se pot fixa in articulatie, declansand inflamatie si durere.

Bursita
Bursa este un saculet de fluid care are rol de tampon si protejeaza articulatiile in mai multe zone ale genunchilor. Suprasolicitarea, caderile sau indoirile bruste si repetate pot irita bursa, provocand dureri si umflaturi la nivelul genunchilor.

Exista doua tipuri de bursita numite “genunchii servitoarei” si “genunchii predicatorului”.

Un chist “Baker”, umflarea bursei din spatele genunchiului, poate fi cauzat de diferite leziuni sau de artrita.

Sindromul tendonului iliotibial
Tendonul iliotibial este o bucata de tesut dur care face trecerea de la sold in josul tibiei. Daca devine iritat din cauza suprasolicitarii sau a altor probleme, se poate umfla, provocand dureri pe partea exterioara a genunchiului.

Sindromul plicii sinoviale
Plica este un pliu de tesut aflat in articulatia genunchiului. Atunci cand aceasta devine iritata de la utilizarea excesiva, rezultatul poate fi inflamarea zonei, urmata de aparitia durerii.

Boala Osgood-Schlatter
Aceasta afectiune determina o umflatura dureroasa mai jos de genunchi, unde tendonul de la rotula se “conecteaza” la tibie. De obicei, este cauzata de suprasolicitarea si iritarea tendonului, durerea putand aparea si disparea in timp. Este deosebit de frecventa la baietii si fetele aflati la varsta adolescentei.

Osteoartrita
Aceasta este o cauza frecventa pentru durerile de genunchi ale sportivilor sau non-sportivilor deopotriva, in special pentru persoanele de peste 60 de ani.

Dislocarea rotulei
In acest caz, rotula se deplaseaza de la locul obisnuit, cauzand umflaturi si dureri ale genunchilor. Poate fi rezultatul unui defect fizic sau al unei leziuni si apare frecvent in adolescenta.

Tendinita sau umflarea tendoanelor
Tendoanele sunt fasii dure de tesut care conecteaza oasele si muschii, iar suprasolicitarea poate face ca acestea sa devina inflamate. In cazul in care o veche accidentare la genunchi nu a fost tratata in mod corespunzator, poate reveni si provoca ocazional dureri constante ale genunchiului afectat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img