sâmbătă, 4 mai, 2024

A fost vedeta la TVR, Pro TV si Antena 1 vreme de 15 ani, dar s-a calugarit! Cine este, de fapt, Maica Theodora

Distribuie:

Publicat:

Nu mai putin de 15 ani a lucrat Theodora Videscu la TVR, a fost si regizor de film, si realizator la ProTV si Antena1, dar a luat o decizie surprinzatoare: s-a retras la manastire!

De un deceniu si jumatate stareta a unei manastiri din judetul Valcea, Theodora Videscu a vorbit pentru revista Formula AS despre schimbarea meseriei si binefacerile prezentului.

”Chiar televiziunea mi-a deschis drumul spre manastire. Desi aveam o viata duhovniceasca, mergeam regulat la biserica, ma spovedeam, ma impartaseam etc., nu m-am gandit sa ma calugaresc. Pana la un moment dat, cand am cunoscut mai bine frumusetea monahismului. Am lucrat opt ani la TVR, la Departamentul Arte. M-am ocupat de teatru si film. A fost o perioada plina de efervescenta, imediat dupa Revolutie, in care se puteau face lucruri frumoase. Am lucrat apoi la PRO TV, unde am infiintat “Departamentul de film documentar”, ajutata de d-l Adrian Sarbu, care era atunci presedintele televiziunii. Din pacate, acel proiect de a face filme documentare de mare anvergura, coproductii internationale, nu s-a concretizat… Si-atunci am plecat la Antena 1, unde am fondat un astfel de departament si unde chiar am facut filme. Lucrand acolo, mi s-a cerut intr-o zi sa scriu un scenariu pentru un documentar despre viata monahala din Romania.

Am inceput sa ma documentez si, pe masura ce strangeam informatiile necesare, filmam. Am lucrat la acest subiect vreo jumatate de an, in ritm sustinut, asa cum se face la televiziunile comerciale, unde bugetul e limitat si timpul intotdeauna scurt. Am mers la toate manastirile din Romania, in ordine cronologica, pe provincii istorice. Cu aceasta ocazie, am avut sansa sa ma intalnesc cu marii duhovnici ai tarii. Si am facut un serial de douazeci de episoade despre istoria vietii de manastire din Romania, sub titlul “Amintirile unui pelerin”. A fost o perioada foarte intensa, dormeam numai doua, trei ore pe noapte, scriam, calatoream prin tara, citeam si faceam interviuri – uneori greu, pentru ca multi calugari erau reticenti… Dar toata emotia aceea a peregrinarii prin manastiri a inceput sa ma urmareasca si ulterior, ca o boare, ca un halou, si cand puneam capul pe perna, si cand mergeam pe strada, si in redactie… Ma intrebam mereu de ce mi-a dat Dumnezeu un astfel de subiect si ma gandeam la vietile calugarilor pe care i-am cunoscut. Concluzia generala era ca viata de calugar e foarte frumoasa, dar si foarte grea. Inca nu-mi puneam problema ca as putea trai asa”, a povestit maica Theodora in Formula AS.

”Sunt nascuta, crescuta, educata in Bucuresti, insa am lasat orasul, dupa ce mi-am impartit averea la manastirile fata de care am avut evlavie, si m-am dus la o manastire din Moldova. Aveam doar doua valize, una cu haine si cealalta cu carti, dar si asa mi s-a parut ca am luat prea multe cu mine. Era vara anului 2004 si nu m-am gandit nici macar ca-mi va trebui iarna un palton sau haine ceva mai groase. Dumnezeu mi-a trimis ce am avut nevoie la timpul cuvenit, nu mi-a lipsit nimic”, a continuat apoi dezvaluirile fosta realizatoare tv.

Pana sa ajunga stareta la manastirea Budesti (judetul Valcea), Theodora Videscu a activat ani buni la o manastire de maici din Statele Unite, din statul New York, dar si in Israel.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img