miercuri, 21 februarie, 2024

A inceput cursa pentru conducerea SPD in Germania – Fosta sefa, Andrea Nahles, a demisionat dupa ce a primit o lovitura puternica la europarlamentare

Distribuie:

Publicat:

Candidaţii la conducerea Partidul Social Democrat (SPD) din Germania, parteneri ai conservatorilor în marea coaliţie de guvernare condusă de cancelarul Angela Merkel, şi-au început miercuri turneul naţional în oraşul Saarbruecken din sud-vestul ţării, potrivit DPA preluată de Agerpres

Membrii SPD vor avea şansa să îi asculte pe concurenţii la şefia acestui partid de centru-stânga – unii care candidează în şapte tandemuri, alţii care participă individual la cursă – în cadrul unei serii de 23 de conferinţe regionale.

SPD trece printr-o perioadă de criză, după o serie de înfrângeri electorale. Cea mai recentă a fost duminică, în landul Saxonia, unde partidul a primit numai 7,7% din voturi.

Fosta şefă Andrea Nahles a demisionat după ce SPD a primit o lovitură puternică la alegerile europene din luna mai.

Secretarul general al SPD, Lars Klingbeil, a spus că se aşteaptă ca toţi candidaţii să discute despre principalele chestiuni cu care se confruntă ţara, şi nu să continue dezbaterile pe subiectul dacă SPD ar trebui să rămână în coaliţie cu Uniunea Creştin Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel.

Vicecancelarul şi ministrul de finanţe Olaf Scholz, candidatul cel mai bine plasat, a spus miercuri că această cursă este despre a arăta "cum conducerea SPD poate deveni puternică din nou şi despre cum putem garanta că societatea nu este divizată". El candidează în tandem cu Klara Geywitz, care este membră a parlamentului din landul Brandenburg.

Conferinţele se vor desfăşura până la 12 octombrie, iar fiecare durează circa două ore şi jumătate, fiecare tandem sau candidat individual având alocate cinci minute.

Ulterior, membrii SPD vor vota online şi prin poştă. Dacă niciun candidat nu va primi 50% din voturi, va exista un al doilea tur.

Noul lider sau noii lideri ar urma să fie anunţaţi la 26 octombrie. Noii lideri vor fi oficial instalaţi în decembrie

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img