marți, 5 martie, 2024

A murit Leonard Cohen. DOLIU in lumea artistilor

Distribuie:

Publicat:

«Cu profunda tristete va informam despre decesul poetului, compozitorului si artistului legendar Leonard Cohen», a scris agentul sau pe pagina de Facebook a muzicianului. «Am pierdut unul dintre vizionarii cei mai respectabili si prolifici. O ceremonie va avea loc la Los Angeles, la o data ce urmeaza sa fie anuntata», este anuntul publicat joi noapte pe pagina de Facebook a artistului. Muzicianul si-a lansat cel de-al 14-lea album, «You Want It Darker», in luna octombrie a acestui an.

Leonard Cohen a devenit cunoscut in anii 1960 ca poet, scriitor si compozitor. Interesul sau primar a fost literatura, insa atentia publicului a fost atrasa de muzica sa, odata cu stabilirea la New York. Primul sau album, «Songs of Leonard Cohen», a fost lansat in 1967 si a devenit un disc-cult. Influenta lui Cohen in muzica a fost asemanata cu cea a lui Bob Dylan si Joni Mitchell. Vocea sa grava, cu un timbru special, este inconfundabila. Ramane in amintirea multor generatii cu hiturile sale «Dance Me To the End of Love» si «In My Secret Life».

Intr-un interviu recent, noteaza jurnalistii de la The Guardian, Leonard Cohen a vorbit cu calm si luciditate despre moarte: «Sunt pregatit sa mor. Sper ca nu este foarte incomod. Cam asta este pentru mine». Muzicianul canadian i-a adresat o scrisoare muzei sale, Marianne Ihlen, cu cateva zile inainte ca aceasta sa inceteze din viata, pe 29 iulie, in Norvegia, la varsta de 81 de ani, in care i-a amintit ca o iubeste si i-a spus ca o va urma «foarte curand».

Leonard Norman Cohen, nascut pe 21 septembrie 1934 la Montréal, si-a lansat primul volum de poezii la Montréal in 1956, iar romanul lui de debut a fost publicat in 1963. In toate operele sale, Leonard Cohen a reluat teme ca iubirea, pasiunea, religia, singuratatea, sexualitatea si complexitatea relatiilor umane. Artistul canadian si-a asumat, de asemenea, depresia cronica de care sufera de multa vreme, pe care nu a ascuns-o niciodata, ajungand sa vorbeasca despre ea inclusiv in fata jurnalistilor prezenti la conferinta de presa organizata cu ocazia lansarii albumului sau «Old Ideas».

Poeziile si cantecele lui Leonard Cohen au influentat numerosi scriitori, compozitori si cantareti, iar piesele sale au generat peste 1.500 de coveruri pe plan mondial. Artistul canadian, care a concertat de trei ori in Romania, a primit de-a lungul anilor numeroase premii si distinctii internationale. In 2008, a fost inclus in Rock and Roll Hall of Fame, iar opera sa poetica a fost recompensata in 2011 cu premiul Printul de Asturia pentru Literatura, una dintre cele mai prestigioase distinctii culturale spaniole.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img