sâmbătă, 25 mai, 2024

Academia suedeză, cea care acordă Prmiul Nobel, își va actualiza statutul pentru prima dată în două sute de ani

Distribuie:

Publicat:

Academia suedeză, care selectează câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură dar care se confruntă în prezent cu un scandal de abuzuri sexuale, a publicat vineri liniile directoare pentru actualizarea statutului său vechi de 200 de ani, informează vineri dpa preluată de Agerpres.

Orientările urmăresc să contribuie la "o interpretare modernă a statutului'' care datează din anul 1786, a spus academia. Un membru ar trebui să "evite să critice academia sau ceilalţi membri în public'', se poate citi în text. 

Documentul a fost aprobat acum o săptămână şi se înscrie în cadrul eforturilor academiei de a se regrupa după un scandal sexual şi presupuse încălcări ale regulilor referitoare la conflictele de interese, care au ieşit la iveală la începutul acestui an. 

Academia nu va acorda Premiul Nobel pentru Literatură în acest an din cauza acestei crize. 

Patronul Academiei, regele Carl al XVI-lea Gustaf, a fost informat vineri despre noile linii directoare de către purtătorul de cuvânt al academiei, Anders Olsson. Regele a afirmat într-o declaraţie că noile clarificări reprezintă o parte importantă a eforturilor de a restabili încrederea în academie, dar acestea trebuie continuate. 

Liniile directoare menţionează modul în care membrii pot fi aleşi, de exemplu cu buletine de vot, precum şi cum pot fi excluşi. 

O ruptură profundă între cei 18 membri a apărut după o încercare nereuşită de a exclude unul dintre aceştia. Este vorba de poeta Katarina Frostenson, care a omis să informeze faptul că este coproprietar al unui loc de spectacol condus de soţul ei, Jean-Claude Arnault, care a primit finanţare din partea Academiei. 

Arnault a fost acuzat de 18 femei de abuz sexual, ceea ce el a negat. Un proces împotriva acestuia în două cazuri de viol va avea loc săptămâna viitoare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img