Cei mai multi cred ca optimismul este o resursa finita, ca avem parte de el din plin in prima parte a vietii, care vine cu oportunitati practic fara limite. Credem ca pe masura ce vedem cum decurge viata, aceste resurse se imputineaza.
Dar lucrurile nu stau deloc asa. Indiferent prin cate provocari (neplacute) trecem, prin cate incercari, nu doar ca nu ne pierdem optimismul, dar acesta pare sa fie "in cantitate" din ce in ce mai mare, arata un studiu recent, citat de Science Alert. In cadrul acestuia, specialisti de la Universitatea din California au intervievat 1.169 de subiecti, concluzionand ca optimismul e la cota sa cea mai joasa la inceputul perioadei maturitatii si la apogeu in jurul varstei de 55 de ani.
Practic, avem cel mai inalt nivel de optimism la varsta la care simtim ca avem cea mai mare incredere in noi si in momentul vietii in care satisfactia pe multe planuri e la cel mai inalt nivel. Contrar a ceea ce am putea crede, ca ne pierdem optimismul pe masura ce inaintam in varsta, acesta pur si simplu creste gradual pe perioada maturitatii, a explicat unul dintre autorii studiului, Ted Schwaba, de la universitatea amintita.
In cadrul studiului au fost monitorizati, timp de 7 ani, subiecti cu varste cuprinse intre 26 – 71 de ani. In tot acest rastimp, cei monitorizati au raspuns de mai multe ori unor chestionare. Cercetatorii au observat cu surprindere ca evenimentele negative nu au avut neaparat ca urmare o atitudine pesimista. R.U.