Afectiuni ale mamei care sporesc riscul de autism al fatului

0
128

Studii recente indica o posibila legatura între riscul de autism al unui copil si anumite afectiuni medicale ale mamei în timpul sarcinii. Doi noi studii confirma cercetari anterioare privind riscul de autism al copiilor nascuti de mame care au suferit în timpul sarcinii de diabet tip 2 sau diabet gestational. Aceasta cercetare extinde însa riscul si pentru gravidele care sufera de diabet tip 1 sau diabet juvenil, care este cea mai grava forma a bolii. Conform noului studiu, riscul este aproape dublu pentru copiii care au mame cu diabet tip 1, comparativ cu un copil care are o mama sanatoasa.

Coordonatorul studiului, Anny Xiang, de la Universitatea de Medicina Kaiser Permanente din Pasadena, crede ca toti copiii nascuti de mame care sufera de diabet ar trebui investigati si monitorizati atent pentru autism. Medicii stiu ca un diagnostic pus din timp înseamna mari sanse de recuperare pentru copilul cu autism. De aceea, investigarea acestor copii este esentiala. Al doilea studiu a indicat o legatura între riscul crescut de autism al copilului si preeclampsie, o complicatie grava care poate sa apara în timpul sarcinii, din cauza hipertensiunii arteriale de care sufera gravida. si în acest caz, cercetatorii fac referire la un risc cu pana la 50% mai mare de autism la copiii nascuti de mame care au avut preeclampsie sau tensiune arteriala mare în timpul sarcinii.

Chiar daca riscul este mai mare, destul de putini copii chiar ajung sa aiba autism din cauza problemelor medicale ale mamelor. Spre exemplu, numai 1,5% dintre copiii nascuti de femei cu preeclampsie au autism, în timp ce procentul general este de 1% din populatie. În plus, niciunul dintre cele doua studii nu poate explica mecanismul care face legatura între riscul de autism si bolile de care sufera mama.

În cadrul primului studiu au fost analizate datele medicale de la 419.425 copii nascuti la spitalele Kaiser Permanente, în perioada 1995-2012. Dintre acestia, 621 aveau mame cu diabet de tip 1. Desi în total 5.827 de copii au fost diagnosticati cu autism, dintre acestia doar 19 aveau mame care sufereau de diabet tip 1. Cu toate acestea, riscul este aproape dublu fata de medie pentru diabetul tip 1, iar pentru diabetul tip 2 riscul creste cu 45%, în timp ce în cazul diabetului gestational riscul este cu doar 30% mai mare. Desi cele trei tipuri de diabet au cauze diferite, toate se manifesta printr-un nivel ridicat al glicemiei. De aceea, este posibil ca glicemia ridicata a mamei sa fie cea care creste riscul de autism al copilului.

În cadrul celui de al doilea studiu, cercetatorii au observat ca gravidele care au tensiune arteriala ridicata au un risc de 35% mai mare sa nasca un copil cu autism. De asemenea, hipertensiunea mamei creste cu 29% riscul de aparitie a tulburarii ADHD la copii. Cele doua afectiuni – autismul si ADHD – apar deseori împreuna si au factori de risc comuni. Trebuie mentionat însa ca aceste doua studii nu au luat în calcul alti factori importanti, precum obezitatea mamelor, are este un cunoscut factor de risc pentru diabet si hipertensiune, nici un posibil istoric de boli psihice în familie. Studiul privind legatura dintre autism si gravidele cu diabet a fost publicat în revista de specialitate JAMA, iar studiul privind preeclampsia si autismul se gaseste în JAMA Psychiatry.