marți, 21 mai, 2024

AFIR: Cererile de plată şi aprobarea acestora se vor realiza on-line pentru toate submăsurile PNDR 2020

Distribuie:

Publicat:

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunţat, vineri, că extinde primirea cererilor de plată ale beneficiarilor de finanţare europeană nerambursabilă prin intermediul noului modul on-line destinat autorizării plăţilor pentru toate proiectele de investiţii finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020, scrie News.ro.

AFIR finalizează acum încă o etapă în care beneficiarii erau nevoiţi să aducă personal documentele la sediile agenţiei, potrivit directorului general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

”În acest moment, experţii AFIR vor realiza evaluarea dosarelor de plată depuse on-line, doar în sistemul informatic al Agenţiei, pentru toate submăsurile PNDR gestionate. Dezvoltarea acestui modul al sistemului electronic este încă un pas important realizat în simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene”, a declarat Chesnoiu.

În cea de-a doua etapă de implementare a modulului, vor putea solicita rambursarea cheltuielilor prin depunerea on-line a documentelor necesare beneficiarii submăsurilor 4.1 – investiţii în exploataţii agricole, 6.1 – sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri şi 6.3 – sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici.

Sunt avute în vedere şi submăsurile 4.1a – investiţii în exploataţii pomicole, 4.2 – sprijin pentru investiţii în prelucrarea/ comercializarea şi/ sau dezvoltarea de produse agricole şi 4.2a – investiţii în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol.

Totodată, sunt vizate şi schemele de ajutor de stat GBER şi de minimis aferente, schemele de ajutor de stat GBER şi de minimis aferente 4.2a, 9.1 – înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol, 9.1a – înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul pomicol, 16.4 şi 16.4a – sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectoarele agricol şi pomicol.

”Reamintim faptul că din data de 5 noiembrie 2018 se pot depune on-line cererile de plată aferente submăsurilor 6.2 (Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale), 6.4 (Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole), 7.2 (Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică), 7.6 (Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural) şi 4.3 (Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice), din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020)”, se arată în comunicat.

AFIR a precizat că beneficiarii care au depus proiectul în mod fizic, înainte de digitalizarea completă a depunerii, vor depune şi dosarele de plată în acelaşi mod. Până în acest moment, AFIR a efectuat plăţi în valoare de 3,90 miliarde de euro către fermieri, procesatori, antreprenori şi autorităţi publice locale, beneficiari ai PNDR 2020.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img