sâmbătă, 18 mai, 2024

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică cere Rusiei să-și retragă ‘imediat’ armata de la centrala atomică Zaporojie

Distribuie:

Publicat:

Consiliul guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) care este format din reprezentanți ai 35 de state membre ONU, a adoptat joi o rezoluție prin care solicită Rusiei să își retragă forțele armate de la centrala nucleară Zaporojie, scrie Reuters.

Pentru rezoluție au votat 26 de state, două – Rusia și China – au fost împotrivă. S-au abținut la vot Egipt, Africa de Sud, Senegal, Burundi, Vietnam, India și Pakistan.

Documentul conține un apel către Rusia de a „înceta imediat toate acțiunile împotriva centralei nucleare Zaporojie și a oricărei alte instalații nucleare din Ucraina”.

Consiliul AIEA „deplânge acțiunile violente persistente ale Federației Ruse împotriva instalațiilor nucleare din Ucraina, inclusiv prezența continuă a forțelor ruse și a personalului (organismului nuclear rus) Rosatom la Centrala Nucleară Zaporojie”, se mai arată în textul rezoluției.

Se adaugă că ocuparea centralei de către Rusia crește semnificativ riscul unui accident nuclear.

„Rusia tratează infrastructura civilă a Ucrainei ca pe un premiu militar, căutând să priveze Ucraina de controlul asupra propriilor resurse energetice și să folosească centrala ca bază militară de acțiune împotriva Ucrainei”, mai spune AIEA.

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img