miercuri, 21 februarie, 2024

AJOFM Vaslui : Obligatiile angajatorilor

Distribuie:

Publicat:

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Vaslui reaminteste angajatorilor, persoane fizice sau juridice, care angajeaza personal ca potrivit legislatiei in vigoare, Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, au obligatia sa comunice la agentia in a carei raza isi au sediul sau domiciliul toate locurile de munca vacante.

Comunicarea trebuie facuta in termen de cinci zile lucratoare de la vacantarea acestora, iar ocuparea locurilor de munca declarate vacante care au fost comunicate trebuie realizata in termen de o zi de la data ocuparii acestora. Obligatia mentionata exista si daca ocuparea s-a produs in termenul de cinci zile precizat mai sus.

Conform legislatiei in vigoare, locurile de munca vacante sunt locurile de munca devenite disponibile ca urmare a incetarii raporturilor de munca sau de serviciu precum si locurile de munca nou create. Comunicarea de catre angajatori a locurilor de munca vacante, precum si a ocuparii acestora se va face pe suport de hartie, pe formulare tip, care pot fi obtinute de la sediul AJOFM Vaslui sau de la agentiile locale, punctele de lucru din judet, iar transmiterea se poate face si prin e-mail la adresa: ajofm@vs.anofm.ro sau prin fax: 0235/317717.

De asemenea, potrivit art.41 alin (2) din Legea nr.76/2002 actualizata, angajatorii care au incadrat in munca persoane din randul beneficiarilor de indemnizatii de somaj au obligatia de a anunta in termen de trei zile agentia pentru ocuparea fortei de munca la care persoana a fost inregistrata.

Constituie contraventii urmatoarele fapte si se sanctioneaza astfel:
cu amenda de la 3000 la 5000 lei:
necomunicarea lunara a locurilor de munca vacante, in termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora;
neutilizarea Clasificarii Ocupatiilor din Romania la completarea documentelor oficiale;
cu amenda de la 5000 la 10000 lei:
nerespectarea prevederilor referitoare la obligativitatea angajatorilor care au incadrat in munca, persoane din randul beneficiarilor de indemnizatie de somaj de a anunta, in termen de 3 zile, agentiile pentru ocuparea fortei de munca la care acestia au fost inregistrati;

De asemenea, facem precizarea ca agentii economici pot beneficia de facilitatile financiare oferite de Legea 76/2002 actualizata doar daca persoanelor angajate li se elibereaza de catre AJOFM Vaslui  o dispozitie de repartizare.
Dispozitia de repartizare se poate elibera doar persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, inscrise in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Vaslui.
Actele necesare inregistrarii in evidentele AJOFM Vaslui ca persoane in cautarea unui loc de munca sunt:
copie act de identitate;
copie act de studii;
adeverinta medicala eliberata de medicul de familie din care sa reiasa cu sunt apti pentru munca.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img