AJUTOR pentru patronii romani: Guvernul i-ar putea amanare pentru plata contributiilor la buget

0
50

Întreprinderile mici şi mijlocii ar putea să beneficieze de o amânare pentru plata contribuţiilor datorate bugetului, a spus Florin Jianu, președintele CNIPMMR, după prima reuniune a Grupului de Lucru Interinstituţional pentru evaluarea impactului economic al epidemiei COVID-19, anunță MEDIAFAX.

„S-a stabilit termenul de o săptămână până când se vor colecta măsurile, până când va avea ministrul de Finanţe întâlnirea la ECOFIN, aşa încât şi Comisia Europeană să raporteze o serie de măsuri. Dacă vorbim despre IMM-uri, noi am vorbit despre două tipuri de măsuri, să ajutăm firmele care au angajaţi în această perioadă care se află în dificultate, vorbim concret de turism, transporturi, domeniul construcţiilor de maşini”, a declarat Florin Jianu, la finalul întâlnirii.

Potrivit acestuia, firmele care activează în domeniile afectate de epidemia de coronavirus ar putea benficia de scheme de ajutor de stat pentru plata salariilor.

„Ministrul Finanţelor a vorbit despre posibilitatea schimbării termenului de plată pentru contribuţiile IMM, ceea ce înseamnă amânarea cu o lună sau două", a spus Jianu.

Una dinrte propunerile făcute în cadrul întâlnirii a fost ca IMM-urile să beneficieze de credite cu dobânzi zero, garantate de stat, a precizat acesta.

„Alte măsuri pe care le-am identificat, să vedem dacă se vor pune în practică, am spus că firmele, scâzându-le comenzile, au nevoie de capital de lucru. Se poate realiza prin împrumuturi cu dobânzi zero cu garanţii de la stat. (…) S-a luat decizia ca într-o săptămână să vină cu o serie de decizii", a mai spus preşedintele CNIPMMR.

Florin Jianu este de părere că modificările propuse de CNIPMMR pot fi adoptate prin hotărâre de guvern sau prin ordin de ministru, în condiţiile în care Guvernul este încă interimar şi ar putea rămâne interimar săptămâna viitoare.

„Eu cred că o problemă mai mare este legată de amânarea la plată a contribuţiilor, ăsta e nivel de modificare a Codului Fiscal şi este nevoie de Ordonanţă de urgenţă", a precizat Jianu.

La această reuniune au participat Ludovic Orban, prim-ministrul României, coordonatorii Grupului de lucru, Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului şi Cosmin Marinescu, consilierul prezidenţial pentru politici economice şi sociale, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Elena Doina Dascălu, prim-vicepreşedintele ASF, Daniel Dăianu, preşedinte al Consiliului Fiscal, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Violeta Alexandru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Victor Costache, ministrul Sănătăţii, Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Stănică, preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Simona Moagăr-Poladian, directorul Institutului de Economie Mondială.

De asemenea, la această întâlnire au fost invitaţi reprezentanţi ai structurilor asociative ale mediului de afaceri: Coaliţia pentru Dezvoltarea României, Camera de Comerţ şi Industrie a României, Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România şi Asociaţia Română a Băncilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.