Alarmant! Au pornit de pe bancile scolilor, iar acum TOTUL este PUBLIC! Parintii i-au scapat de sub control!

0
65

• Mai multe localitati din judetul Iasi se afla intr-o situatie de-a dreptul ingrijoratoare • Desi au tot existat programe pentru prevenirea unor situatii de acest gen, lucrurile par a nu fi intr-o directie imbucuratoare • Totul tine de numarul de elevi din judet, Iasul fiind unul dintre cele mai mari centre educationale din tara • Din pacate, din cauza parintilor si a familiilor dezorganizate, tot mai multi dintre copii renunta la scoala

 

O serie de date au iesit recent la iveala, evidentiind un aspect cat se poate de ingrijorator. Totul este legat de copiii din judetul Iasi care frecventau unitatile de invatamant si care au fost nevoiti sa renunte la educatie din diferite motive. Din pacate, statisticile iesene arata ca in judetul Iasi, intr-o astfel de situatie, se afla sute de copii.

Raportat la anii anteriori, numarul de elevi care renunta la scoala a scazut in ultimiii ani, insa cifrele nu sunt imbucuratoare. De exemplu, in anul scolar 2014-2015, au abandonat cursurile 377 de copii, ceea ce a dus la un procent de 0,40 la suta din numarul total de elevi ai judetului Iasi.

Numarul de elevi care au abandonat cursurile a scazut usor in anul scolar urmator, 2015-2016. In acel an s-au inregistrat 323 astfel de cazuri, ceea ce a dus la un procent de 0,35 la suta din numarul total de elevi care au abandonat cursurile din diferite motive.

Rapoartele scolare au indicat pentru anul 2016-2017 un numar de 351 elevi care au abandonat cursurile, fiind vorba de copii de la clasa pregatitoare la cei de clasa a X-a. Desi numarul abandonului este mai mare fata de anul anterior, ca procent s-a inregistrat o cifra mai mica, ajungandu-se la 0,34 procente.

Pe parcursul anului 2017-2018, s-au inregistrat 297 de copii ce au fost nevoiti sa renunte la cursurile scolare, procentul inregistrat fiind de 0,33 la suta. Media pe comune este insa usor mai ridicata. In decursul anului scolar precedent s-au inregistrat 220 de copii care au abandonat cursurile, procentul fiind de 0,50 la suta din totalul copiilor care au urmat cursurile unei scoli sau liceu in judet.

De altfel, situatia este extrem de dificila in mediul rural din judet. Pe parcursul anului scolar precedent, 2017-2018, in unele localitati din judet s-au inregistrat si zeci de cazuri in ceea ce priveste parasirea timpurie a mediului educational. De exemplu, la nivel de procente, in decursul anului trecut, o situatie ingrijoratoare s-a inregistrat in comuna Scheia. Conform datelor Ministerului Educatiei Nationale, procentul abandonului a fost de 6,15 la suta.

Practic, din 455 de copii care frecventau cursurile unitatilor de invatamant, s-au intregistrat 38 de cazuri in care micutii au renuntat la educatia scolara.

"Noi am cautat sa luam legatura cu parintii pentru a-i determina sa revina asupra deciziei de a-i retrage pe copii de la scoala. Sunt diverse situatiile care au dus la acest fenomen. Este vorba de problemele familiale, nivelul de trai, avem si copii cu parinti plecati in strainatate si care sunt crescuti de alte persoane care nu au grija lor asa cum ar trebui. Cauzele sunt multiple", a spus Danut Ababei, primarul comunei Scheia.

In Scheia, numarul copiilor care au abandonat cursurile a fluctuat in ultimii ani. Daca pe parcursul anului 2014-2015 au fost 20 de cazuri de abandon (3.45 la suta), in anul scolar urmator, 2015-2016, s-au inregistrat 65 cazuri (un procent de 10.98 la suta).

In anul urmator, 2016-2017, au fost 30 de copii care au abandonat cursurile scolilor din comuna, ceea ce a dus la un procent de 5,83 la suta.  

Alte localitati, unde procentul abandonului scolar a fost ridicat in ultimii ani, au fost comunele Raducaneni si Golaesti. Ambele au inregistrat pe parcursul anului scolar 2017-2018 un procent de 3.26 la suta. In acest caz, a diferit insa numarul de copii care au frecventat cursurile si au renuntat ulterior la acestea. La Raducaneni au fost 34 de copii care au abandonat cursurile, in timp ce la Golaesti au fost 14 micuti care au lasat scoala deoparte din diferite motive.

Au fost insa si cazuri in care nu s-a inregistrat nici un caz de abandon scolar. In mare parte insa, sunt localitati unde numarul elevilor este mic, dar si localitati din jurul municipiului Iasi, unde sistemul educational si facilitatile sunt mult mai ample. In plus, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi deruleaza o serie de programe si strategii menite sa duca la reducerea abandonului scolar, proiecte care ajung sa fie derulate in toate localitatile din judet.

Elevii fug singuri de scoala

Pe de alta parte, Mihai Bizdiga, primarul din Golaesti, are o alta explicatie legata de abandonul scolar. Practic, pana si elevii s-au saturat de ore si cauta sa faca cu totul altceva.

"Au fost cativa copii care s-au lasat, din pacate, de scoala. Ei nu au mai dorit sa continuie cursurile, parintii nu au reusit sa-i convinga nici ei. I-am dirijat si spre un proiect care se deruleaza in Iasi, «A doua sansa». Am tot avut discutii cu ei pentru a-i determina sa-l incerce. Si stiu pe aici copii, am vorbit cu ei, dar, din pacate, nu au mai vrut sa se tina de scoala. Nu vorbim de mediul sarac, ci de altceva. Ei sunt copii buni, dar nu le mai place scoala. Noi i-am indemnat sa incerce acel proiect si incercam sa-i motivam", a mentionat Mihai Bizdiga, primarul comunei Golaesti.

O alta serie de date furnizate de Ministerul Educatiei Nationale arata ca doar o parte din absolventii cursurilor liceale din Iasi aleg sa-si continuie studiile la universitatile din municipiu.

De exemplu, din 5.296 tinerii care au absolvit liceul in anul 2018, au promovat examenul de Bacalureat 4.060, iar 1.236 nu au trecut de acest examen sau nu s-au prezentat la probe.

La Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" s-au inscris 1.477 de absolventi de clasa a XII-a care au promovat examenul de Bacalaureat, iar alti 619 au ales cursurile Universitatii Tehnice "Gh. Asachi" din Iasi. Alti 299 de tineri au ales cursurile Universitatii de Medicina si Farmacie, 133 s-au inscris la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, iar 96 s-au indreptat catre Universitatea Nationala de Arte "George Enescu".

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.