S-a demonstrat ca o bere sau un pahar cu vin poate reduce inhibitiile, ceea ce ii poate ajuta pe unii oameni sa treaca peste ezitarile pe care le au atunci cand vorbesc o limba straina.
Pe de alta parte, s-a demonstrat ca alcoolul afecteaza functiile cognitive si motorii, afecteaza memoria si atentia. Acestea fiind spuse, oare alcoolul te ajuta sa vorbesti mai bine o limba straina sau doar ai mai mult curaj?
O echipa de cercetatori olandezi si britanici a facut un experiment publicat in Journal of Psychopharmacology. S-a constatat ca oamenii care au participat la studiu au vorbit mai fluent dupa o doza mica de alcool, chiar daca acestora nu li s-a parut la fel. Studiul a inclus 50 de vorbitori nativi nemti care studiaza la Universitatea din Maastrich. Toti participantii la studiu au recunoscut ca beau alcool uneori. Fiecare persoana a fost rugata sa poarte o conversatie normala timp de doua minute, cu un intervievator, in limba olandeza. Inainte de aceasta discutie, jumatate dintre participanti au consumat un pahar cu apa, iar ceilalti au primit o bautura alcoolica. Conversatiile au fost inregistrate si analizate de doi vorbitori nativi olandezi. Alcoolul nu a avut niciun efect asupra celor care au participat la studiu. De asemenea, acestia au fost rugati sa isi acorde un calificativ pentru performanta lor, pe baza a cat de fluenti au simtit ca au fost in vorbire.
Cei care au consumat alcool nu au fost mai increzatori sau mai multumiti de performantele lor decat cei care au baut apa.
Insa au performat mai bine, conform celor care au ascultat inregistrarile. Vorbitorii nativi olandezi au apreciat ca persoanele care au consumat alcool au fost mai fluente, au avut o pronuntie mai buna in special, decat cele care au baut apa. Calificativele pentru gramatica, vocabular si argumentare au fost similare pentru ambele grupuri.
Autorii studiului au subliniat faptul ca doza de alcool testata in cadrul studiului a fost una mica si ca un consum ridicat de alcool ar putea sa nu mai ofere aceste efecte benefice. Pana la urma, berea poate avea exact efectul opus asupra fluentei si poate duce la conversatii neinteligibile. Din cauza faptului ca oamenii care au participat la studiu stiau ce beau, oamenii de stiinta nu stiu daca vorbirea unei limbi straine s-a imbunatatit datorita efectelor biologice ale alcoolului sau a celor psihologice.
sursa: eva.ro