marți, 30 aprilie, 2024

HALLOWEEN! Tu stii de ce se aprinde lumanarea intr-un dovleac? Traditii si superstitii

Distribuie:

Publicat:

Ziua de 31 octombrie este cunoscuta de cativa ani buni si in Romania ca ziua de Halloween sau Sarbatoarea tuturor sfintilor. Traditii si superstitii de HALLOWEEN.  Celebra lumanare aprinsa in dovleac, din noaptea de Halloween,  avea menirea de a tine spiritele rele la distanta; Daca in noaptea de Halloween vedeai un paianjen prin casa inseamna ca spiritul unei persoane dragi te veghea; Se mai spune ca in noaptea de Halloween daca participai la o cina, era bine sa vorbesti in timpul mesei, astfel spiritele din apropiere erau incurajate sa participe si ele la masa;

Daca bateau clopotele in noaptea de Halloweenspiritele si fantomele s-ar fi speriat;

Persoanele care erau nascute in noaptea de Halloween aveau menirea de a vedea si de a comunica cu spiritele, etc. Halloween-ul a devenit, in ultimii ani, o sarbatoare cunoscuta in toata lumea pe care nu o celebreaza doar americanii, ci si alte popoare printre care si noi, romanii.

Idei haioase pentru costume

Iata cateva idei haioase de costume pe care le poti face singura acasa, fara sa cheltuiesti bani, astfel incat si puiul tau sa se bucure de Halloween, la gradinita sau acasa.

 

Costum de tigru

Trebuie sa ai la indemana un hanorac galben, vopsea neagra sau maro, o bucata de pasla galbena si doua perechi de ciorapi negri. Deseneaza cateva dungi negre sau maro pe hanorac. Pentru urechi, taie doua triunghiuri aproximativ egale din panza, apoi coase „urechile“ pe gluga hanoracului. Taie o coada lunga din bucata de panza ramasa si ataseaz-o la spatele pantalonasilor cu ajutorul unui ac de siguranta. Pune-i copilului o pereche de ciorapi negri in picioare, iar cealalta – pe maini.

Un mic sconcs

Pentru un astfel de costum, ai nevoie de un hanorac negru, o bucata de blana falsa de culoare alba, adeziv, panza neagra, doua perechi de ciorapi negri, banda adeziva dubla si un material textil negru. Taie blana falsa intr-o fasie lunga si lipeste-o de gluga hanoracului, precum si in jos, pe spatele hainei, cu ajutorul unor fasii de banda adeziva dubla, scrie sfatulparintilor.ro.

Mituri despre HALLOWEEN

Planuiesti sa te costumezi si sa participi la o petrecere de Halloween? Inainte sa iti alegi drept personaj o vrajitoare, insa, afla de unde a pornit aceasta traditie si ce inseamna, de fapt, unele simboluri ale acestei sarbatori. Stiai ca dovlecii scobiti cat mai original in zilele noastre isi au originea intr-o poveste de-a dreptul tragica? In folclorul celtic, Jack era un fermier betiv, care l-a pacalit pe Diavol,  insa farsa lui l-a costat scump, nefiind primit sa treaca nici prin portile Raiului, nici prin cele ale Iadului dupa ce a murit. Neavand incotro, Jack a trebuit sa rataceasca in Purgatoriu si si-a facut o lampa dintr-un napsi o bucata de carbune care cazuse din Iad, aceasta ajutandu-i sufletul pierdut sa se orienteze. Traditia pastrata de familiile irlandeze care s-au mutat in America a fost transformata in timp, folosindu-se dovleci in loc de napi.Astfel, se considera ca acesti dovleci, plasati in fata casei, ajuta sufletele pierdute sa isi gaseasca drumul spre casa de Halloween.  Liliecii erau considerati prieteni cu vrajitoarele, motiv pentru care a vedea unul in seara de Halloween era un semn de rau augur. Un mit spunea ca daca un liliac zbura de trei ori in jurul casei, unul dintre membrii familiei era pe cale sa moara. Un alt semn ar fi fost ca daca de Halloween un liliac intra intr-o casa, cladirea era sigur bantuita, fiindca fantomele l-au lasat sa intre. 

Paianjenii intra si ei in categoria companionilor nefasti ai vrajitoarelor in perioada mediavala. O superstitie presupunea ca un paianjen cazut pe o lumanare si ars de flacara e semn ca in preajma se afla sigur vrajitoare. Stereotipul batranei hidoase cu o palarie neagra, ascutita si negi pe nas provine dintr-o zeita pagana, cunoscuta drept “the crone” (cea batrana sau mama Pamantului),  ce simboliza intelepciunea, schimbarea si succedarea anotimpurilor.  Cazanul cu potiuni, regasit in scenele cu vrajitoare, era considerat in folclorul celtic locul unde ajungeau sufletele dupa moarte, fiind asociat cu “pantecul mamei Pamantului”. Acolo, sufletele asteptau reincarnarea, iar cand vrajitoarea amesteca potiunea din cazan,  noi suflete intrau in compozitie si erau eliberate suflete vechi, pentru a se naste din nou. 

Traditii si superstitii de HALLOWEEN

Ziua de 31 octombrie este cunoscuta de cativa ani buni si in Romania ca ziua de Halloween sau Sarbatoarea tuturor sfintilor.

Sarbatoarea de Halloween este de origine celtica fiind introdusa in alte tari de imigrantii irlandezi ai Statelor Unite ale Americii. Celtii credeau ca in data de 31 octombriespiritele intrau in comunicare cu cei vii si coborau pe pamant. Oamenii se deghizau in monstri si ieseau pe strazi pentru a face mult zgomot si astfel, credeau ei, speriau spiritele rele. Americanii fac de Halloween pregatiri mai mari decat de Craciun sau Paste. De asemenea cu ocazia sarbatorii de Halloween in America a aparut si s-a dezvoltat o adevarata industrie a accesoriilor macabre: masti, costume de vampiri, schelete, diavoli, fantome…etc. Nelipsitii dovleci scobiti au devenit un obicei reprezentativ de Halloween si au menirea de a alunga spiritele rele. Copiii se costumeaza si merg la colindat, din casa in casa, gazdele fiind obligate sa ii primeasca si sa le dea bomboane altfel risca sa fie speriati de catre participanti. Alti tineri mai curajosi merg in aceasta noapte, a Halloween-ului, in cimitire si se distreaza facand ocultism si spiritism.

 

Alte popoare vad sarbatoarea de Halloween ca pe o sarbatoare pagana, o zi in care mortii parasesc mormintele.

Romanii au imprumutat partial aceasta sarbatoare de Halloween, in sensul ca nu respecta intocmai traditiile originale. Pentru noi Halloween-ul este un prilej de joaca si carnaval care ne ajuta sa ne eliberam de problemele cotidiene si de griji. In preajma zilei de Halloween magazinele noastre au in oferta o multime de obiecte specifice acestei sarbatori: masti, costumatii, afise, atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari. In bucatarii gospodinele pregatesc tot felul de placinte cu dovleac sau preparate indraznete si infricosatoare. Nu cunoastem cu adevarat semnificatia sarbatorii de Halloween, dar ne bucuram de orice motiv care ne aduce pilejul de a sarbatori. Cei mai castigati de pe urma acestei sarbatori sunt copiii, care sunt pusi la treaba sa scobeasca dovleci si care primesc atentii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img