duminică, 19 mai, 2024

Alergie sau intoleranță alimentară? Aşa le deosebeşti!

Distribuie:

Publicat:

Intoleranţa alimentară şi alergia faţă de un aliment sunt uneori confundate. Fiecare are simptome specifice şi este bine să le recunoşti. Vizita la medic este esenţială pentru a şti de ce suferi.

Alergia alimentară este mai rară decât intoleranța

Potrivit mayoclinic.org, anumite reacții ale organismului, precum erupții cutanate, umflarea buzelor și probleme ale tractului gastrointestinal sunt asociate, mai des, intoleranțelor alimentare decât alergiilor. Putem confunda cu ușurință o intoleranță alimentară cu o alergie alimentară, întrucât ambele condiții medicale au o simptomatologie asemănătoare. Totuși, mai frecvente sunt intoleranțele decât alergiile alimentare, spun specialiștii. O diferență importantă între alergia și intoleranța alimentară este reprezentată de faptul că alergia alimentară afectează sistemul imunitar, în așa fel încât chiar și o cantitate mică din alimentul incriminat  poate duce la consecințe grave, cum ar fi apariția dermatitei atopice și anafilaxia, cea din urmă putând fi fatală.

Ce factori favoriază intoleranțele și alergiile alimentare

Printre factorii care pot să favorizeze intoleranța alimentară se numără: lipsa unei anumite enzime digestive, prezența sindromului colonului iritabil și sensibilitate la anumiți aditivi alimentari. Spre deosebire de factorii care favorizează intoleranța alimentară, cei responsabili de alergiile alimentare se concentrează mai mult asupra istoricului familial și vârstei înaintate. De asemenea, dacă mai suferi de o alergie, fie aceasta sau nu alimentară, cresc șansele de a mai dezvolta și alte alergii.

Cntinuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img