duminică, 26 mai, 2024

ALERTA in Sudan – ‘Lunetisti’ necunoscuti au tras asupra civililor si militarilor in timpul protestelor

Distribuie:

Publicat:

Numărul doi al Consiliului militar de tranziţie, la putere în Sudan, a afirmat că "lunetiştii" au tras duminică asupra civililor şi militarilor în timpul unui protest de amploare organizat pentru a cere transferul puterii, relatează AFP, potrivit Agerpres.

La apelul principalii mişcări de protest, zeci de mii de persoane au demonstrat la Khartoum şi în mai multe oraşe din Sudan pentru a face presiune asupra generalilor care au preluat frâiele puterii în ţară după destituirea şi arestarea, în aprilie, a preşedintele Omar Hassan al-Bashir. 

"Există lunetişti care trag asupra oamenilor" în apropiere de spitalul militar din Omdourman, oraş vecin din Khartoum, a declarat în cadrul unei alocuţiuni transmise la televiziunea publică gen. Mohammed Hamdan Daglo. 

"Ei au tras asupra a trei paramilitari ai Forţelor de susţinere rapidă (RSF) şi poate asupra a cinci sau şase cetăţeni", a spus generalul supranumit 'Hemeidti'. 

Nicio sursă medicală, oficială sau apropiată de protestatari, nu a condamnat incidentul.

Generalul 'Hemeidti', care conduce RSF, a avertizat sâmbătă asupra riscurilor unor "spărgători", "oameni cu motivaţii ascunse". "Nu vrem să avem probleme", a spus el. 

Protestele de duminică sunt cele mai importante de la dispersarea, pe 3 iunie, a unei demonstraţii în faţa cartierului general al armatei din capitală. 

Cel puţin 128 de persoane au fost ucise în cursul acestei operaţiuni şi a represiunii din zilele următoare, potrivit medicilor apropiaţi de proteste. Autorităţile au evocat un bilanţ de 61 de morţi. 

Forţele de susţinere rapidă sunt acuzate de protestatari şi de ONG-uri de decesele produse în timpul protestului de pe 3 iunie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img