luni, 29 aprilie, 2024

ALERTA! Uraganul Harvey din SUA forteaza o NOUA SCUMPIRE a CARBURANTILOR

Distribuie:

Publicat:

OMV Petrom, liderul pietei de distributie a carburantilor, a scumpit din nou benzina si motorina, luni, dupa ce vineri a operat o crestere de pret. De vina sunt cotatiile internationale ale produselor petroliere, in crestere abrupta dupa ce uraganul Harvey a oprit un sfert din capacitatea de rafinare a Statelor Unite.

Carburantii s-au ieftinit, dar fata de luna ianuarie, preturile la motorina sunt cu 11% mai mari

OMV Petrom a crescut preturile la benzina si motorina cu patru bani pe litru, luni dimineata. Astfel, in cea mai ieftina statie de distributie din Bucuresti, cea de pe Soseaua Alexandriei, benzina standard costa 4.70 lei pe litru, iar motorina standard 4,65 lei pe litru.

Compania petroliera a mai scumpit si vinerea trecuta carburantii, cu cinci bani pe litru. Asa cum anuntam vineri, decizia, care poate fi doar inceputul unei serii de cresteri de preturi, este generata de cresterea cotatiilor internationale la benzina si motorina, ca efect al uraganului Harvey, care a lovit Statele Unite.

Uraganul, cel mai puternic din Texas din ultimii 50 de ani, a facut ca un sfert din capacitatea de rafinare a Statelor Unite sa fie indisponibila. Ca atare, pretul benzinei a crescut cu 10% in doar o zi, iar pretul petrolului a crescut cu aproape 3%. In Statele Unite, benzina a ajuns sa coste peste doi dolari galonul, un maximum al ultimilor doi ani. In aceste conditii, pentru a sustine cererea, spre continentul american merge o cantitate tot mai mare de carburanti produsi in rafinariile europene, ceea ce, evident, pune presiune si pe preturile de pe Batranul Continent si pe cele din zona noastra.

In aceste conditii, majorarea accizelor vine cum nu se poate mai prost pentru soferii din Romania, care vor avea parte de scumpiri si mai mari. Chiar daca se va face in doua trepte (la 15 septembrie si 1 octombrie), cresterea accizelor va insemna un plus de 38 de bani pentru fiecare litru de benzina si motorina, suplimentar fata de scumpirea generata de crestrerea cotatiilor internationale la carburanti.

De altfel, acasta crestere in doua faze a accizei a fost o decizie de ultim moment a Guvernului, luata tocmai pentru a nu produce un soc, atat la nivelul consumatorilor, cat si la nivelul veniturilor bugetului. Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a spus ca s-a procedat asa pentru „a nu crea un soc la nivelul consumului, care poate genera cresteri de pret, automat scaderi de consum si poate afecta bugetul de stat”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img