Medic stomatolog Andreea Catrina ne-a vorbit despre cele mai frecvente obiceiuri daunatoare si alimentele care afecteaza o dantura sanatoasa.
Care sunt alimentele care ne pot afecta dantura (culoarea, smaltul dintilor)? In general, cauza determinanta a oricarei afectiuni dentare este bacteria. Alimentele bogate in zaharuri au o productie crescuta de acizi, care odata stagnati la nivelul dintilor, creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor si astfel, smaltul se demineralizeaza. Vinul rosu, tutunul sunt factori care in timp pot sa modifice culoarea dintilor.
Care sunt obiceiurile care ne pot ajuta sa ne mentinem dintii sanatosi? Periajul dentar se recomanda a fi efectuat de doua ori pe zi, cel mai important fiind cel de seara. Ca metode adjuvante, se asociaza ata dentara, periuta interdentara, irigatorul bucal si clatirea cu apa de gura.
Care este cea mai mare greseala pe care o facem la ingrijirea dintilor, dar de care este constienta o foarte mica parte din populatie? Evitarea indepartarii tartrului. Un procent crescut de pacienti crede ca tartrul este benefic sanatatii dintilor, considerand ii mod eronat ca acesta previne mobilitatea si pierderea lor. Lucrurile stau invers, tartrul, odata depus, creste in cantitate si determina retractia si inflamatia gingivala, ceea ce duce la aparitia bolii parodontale.
Care sunt alimentele care favorizeaza aparitia cariilor? Bauturile acidulate, alimentele lipicioase, bogate in zaharuri, precum: ciocolata, caramelele, acadelele.
Ce sa facem si ce sa nu facem daca vrem sa avem o dantura sanatoasa? Este recomandata o vizita la medicul dentist o data la 6 luni pentru realizarea unui control riguros si a unei radiografii panoramice, pe baza carora se vor depista eventualele afectiuni. Pacientii trebuie sa fie constiinciosi si sa urmareasca cu seriozitate recomandarile medicilor cu privire la intretinerea igienei orale si la evitarea alimentelor mentionate mai sus.
sursa: one.ro