Cum recunosti oamenii invidiosi?

0
52

Cel mai probabil, cu totii am fost de cateva ori în viata tinta manifestarilor provenite din invidie sau, de cealalta parte, am invidiat pe cineva. În ambele cazuri, sentimentul de invidie este un mare generator de suferinta.

Într-un sens plastic, individa apare atunci cand ne uitam în “curtea” altuia si simtim furie, tristete si neputinta ca nu avem un anumit lucru, o persoana sau situatia lui. 

În opinia psihoterapeutului Laura Maria Cojocaru, atunci cand starnim sentimentul de invidie, adica îl exteriorizam, acesta genereaza un efect în lanta de alte sentimente daunatoare pentru sanatatea noastra fizica si psihica, precum: insomnii, stari de anxietate, stari depresive, o furie care ne îndeamna la comportamente disfunctionale, în primul rand pentru noi însine. 
 
Mai mult decat atat, specialistul considera ca poate fi creionat un portret arhetipal al persoanelor care scot la suprafata mai des decat altele sentimentul de invidie, astfel:
 
1. Persoanele cu stima scazuta. “Atunci cand o persoana are stima de sine scazuta, nu este împacata cu imaginea ei, cu viata ei, cu fizicul ei, cu cercul de prieteni, cu situatia ei financiara, sociala, relationala etc, au acumulat frustrari în timp, sunt persoane nesigure pe ele, cu încredere mica în propriile forte si ravnesc mereu la ceea ce au altii. Întrucat nu reusesc sa obtina, exista unele persoane care duc invidia la un alt nivel si doresc raul persoanelor din jur despre care considera ca au o viata mai buna”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru, presedintele Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).
 
2. Persoanele stapanite de frica. “Acele persoane care experimenteaza stari de teama sistematic, cum ar fi frica de prezent, de viitor, de propria neputinta, frica de a nu fi îndepartat, frica de a nu primi acceptare, respect, iubire, sprijin etc. de la cei din jur, sunt mai predispuse sa traiasca mai des sentimentul de invidie. Frica ne împinge la nesiguranta, care pot escalada în frustrari din cauza asa-ziselor nevoi fictive. Persoanele stapanite de frica sunt mereu de parere ca nu au suficient de mult, ca altii au mai mult, dar îsi înfraneaza pornirile distructive tocmai din … frica: de a nu fi acceptat, de a fi îndepartat dintr-un grup etc.”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.
 
3. Persoanele stapanite de lene. “Chiar daca poate parea hilar, dar persoanele lenese traiesc mai des sentimentul de invidie decat alte persoane. Persoanele invidioase nu sunt dispuse sa urmeze caile de dezvoltare si de evolutie pe care le urmeaza cei care au succes în viata, în cariera, în dragoste etc. Cei invidiosi nu sunt dispusi sa plateasca pretul succesului, si anume o doza de efort si de renuntare în anumite momente la un soi de confort, drept pentru care se multumesc doar sa invidieze”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire”, potrivit descopera.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.