marți, 5 martie, 2024

Ambasadorul italian la Bucuresti: Italia va incerca, la presedintia UE, sa atinga obiectivul aderarii Romaniei la Schengen. Romania si Italia au o relatie unica

Distribuie:

Publicat:

Ambasadorul italian la Bucuresti, Diego Brasioli, a declarat, miercuri, ca Italia va incerca, in acest mandat semestrial la sefia Consiliului UE, sa atinga obiectivul aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

 ”Pozitia Italiei in ceea ce priveste aderarea Romaniei la spatiul Schengen este cunoscuta. Dupa parerea noastra, Romania a indeplnit conditiile acestei aderari inca din 2011 si in prezent ar trebui sa fie deja membru al Spatiului Schengen. Este nevoie, insa, de consens si, in calitate de presedinte al Uniunii Europene, Italia va incerca sa atinga acest obiectiv al aderarii Romaniei la Schengen”, a aspus ambasadorul.

Potrivit acestuia, abordarea aderarii in doi pasi este una ”foarte potrivita”.

Diego Brasioli a mai spus ca se intalneste foarte des cu investitori italieni in Romania si, avand in vedere legaturile economice stranse dintre cele doua tari, acestia transmit ca isi doresc ca Romania sa devina cat mai repede membru al spatiului Schengen, pentru ca acest lucru ar ajuta si afacerile pe care ei le deruleaza in tara noastra si rapiditatea proceselor transfrontaliere.

”Prin urmare, cu cat Romania se va incadra mai repede in Spatiul Schengen, cu atat mai bine, atat pentru Romania cat si pentru investitorii italieni prezenti in aceasta tara”, a spus ambasadorul italian la Bucuresti.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, miercuri, in conferinta de lansare a Presedintiei italiene rotative a Consiliului UE, ca Romania conteaza pe sprijinul Italiei pentru aderarea la spatiul Schengen.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, alaturi de ambasadorul italian Diego Brasioli si de sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, au participat, miercuri, la resedinta Ambasadorului Italiei la Bucuresti, la o conferinta de presa cu ocazia lansarii Presedintiei italiene rotative a Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2014).

Brasioli: Romania si Italia au o relatie unica, nu exista state europene atat de apropiate

Ambasadorul italian la Bucuresti, Diego Brasioli, a declarat, miercuri, cu ocazia lansarii presedintiei italiene a Consiliului Uniunii Europene, ca relatia dintre Italia si Romania este unica si ca nu exista state europene atat de apropiate ca cele doua tari.

Relatiile dintre Italia si Romania sunt, as spune, unice. Probabil nu exista state europene care sunt asa de apropiate unul de altul ca statele noastre”, s spus Brasioli.

El a aratat ca, in cele 18 luni, din iulie 2014 pana in decembrie 2015, impreuna cu Letonia si Luxemburg, celelalte doua tari care urmeaza la presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene, Italia va lucra pentru consolidarea cresterii economice a Europei si pentru o Uniune Europeana capabila sa raspunda provocarilor globalizarii.

Diego Brasioli a prezentat si logo-ul presedintiei Italiei, reprezentat de o randunica, simbol al libertatii si a mentionat ca presedintia italiana se va axa pe initiative de crestere economica si ocuparea fortei de munca, avand ca scop consolidarea rolului Uniunii Europene in lume.

Ambasadorul Italiei a afirmat ca Europa se confrunta cu o problema importanta, cea a somajului, existand peste 26 de milioane de someri in prezent, presedintia italiana urmand a se apleca asupra unei cresteri economice sustinute, dar si asupra rezolvarii somajului in randul tinerilor, prin programul de garantii pentru tineri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img