sâmbătă, 18 mai, 2024

Ambasadorul Poloniei, intampinat de primarul Mihai Chirica la Primaria Municipiului Iasi

Distribuie:

Publicat:

Primarul Mihai Chirica s-a intalnit astazi, la Palatul Roznovanu, cu Excelenta Sa Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei la Bucuresti, si Crina Barladianu, expert in probleme macroeconomice in cadrul Ambasadei.

Oficialii au discutat in special despre modelul de buna practica polonez in atragerea de fonduri europene si investitii straine, despre potentialul economic al municipiului Iasi si al Regiunii Nord-Est si despre interesul crescut al investitorilor polonezi pentru aceasta zona a Romaniei, in special datorita importantului centru universitar si dezvoltarii exponentiale din domeniul IT. 

Ambasadorul a explicat ca succesul atragerii de fonduri europene in Polonia se bazeaza in principal pe renuntarea la centralizarea excesiva, Polonia fiind impartita in 16 voivodate care au negociat si implementat direct cu autoritatile europene fondurile destinate proiectelor locale si regionale, in coordonarea capitalei poloneze ramanand doar proiectele mari de infrastructura si dezvoltare la nivel de tara. In acest context, Excelenta Sa a prezentat si modelul Poloniei de gestionare a planificarii si constructiei de autostrazi, un model care si-a dovedit deja eficienta

In alta ordine de idei, Ambasadorul si-a aratat admiratia fata de orasul Iasi si, in particular, fata de Universitatea „Al. I. Cuza”, precizand ca mai multe persoane care lucreaza in Ambasada au facut studiile sau practica prin programe de tip Erasmus la Iasi si au ramas foarte impresionate de aceste locuri.

Excelenta Sa va participa vineri, 3 noiembrie, la conferinta stiintifica si vernisajul expozitiei „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei si Europei”, care vor avea loc la Muzeul Unirii, manifestarile fiind organizate din initiativa Institutului Polonez din Bucuresti si a Ambasadei Republicii Polone la Bucuresti. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img