Angela Merkel il sfideaza din nou pe Putin – Dupa Aleksei Navalnii, se intaneste si cu Svetlana Tihanovskaia

0
33

Cancelarul german Angela Merkel se va întâlni marţi la Berlin cu lidera în exil a opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, în contextul în care protestele persistă în Belarus împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, relatează dpa.

La un eveniment organizat de o organizaţie neguvernamentală înainte de convorbiri, Tihanovskaia i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să nu intervină în Belarus, stat care este afectat de proteste şi represiune violentă în urma alegerilor prezidenţiale din 9 august.

''L-aş ruga pe domnul Putin să nu sprijine regimul pentru că ceea ce se întâmplă în Belarus sunt problemele noastre interne'', a afirmat Tihanovskaia în prezenţa participanţilor la un eveniment al German Marschall Fund la Berlin.

Rusia este cel mai apropiat aliat al Belarusului. Putin a promis că va trimite trupe pentru a-l sprijini pe Lukaşenko dacă va fi necesar pentru a pune capăt protestelor şi a restabili ordinea.

Tihanovskaia şi-a exprimat recunoştinţa faţă de interesul manifestat de Germania. ''Suntem foarte recunoscători că vorbiţi atât de tare despre Belarus. Avem nevoie de această atenţie acum'', a spus Tihanovskaia.

În declaraţii anterioare pentru publicaţia Der Spiegel, Tihanovskaia a indicat că discuţiile sale cu Angela Merkel ar putea
include posibilitatea ca aceasta să aibă un rol de mediator în criza din Belarus.

Svetlana Tihanovskaia a vizitat marţi o porţiune a Zidului din Berlin înaintea unei întâlniri cu cancelarul Angela Merkel, mărturisind că vede în acesta un simbol al transformării pe care ea doreşte să o provoace în Belarus, notează Reuters.

Tihanovskaia, care consideră că a câştigat alegerile prezidenţiale desfăşurate în urmă cu două luni în Belarus şi îl acuză pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko că se agaţă de putere printr-o fraudă electorală masivă, se află la Berlin pentru a obţine sprijin pentru cauza sa.

Sute de mii de persoane au protestat în oraşele din Belarus după scrutinul din 9 august, sfidând intervenţiile brutale ale poliţiei, pentru a-i cere lui Lukaşenko să renunţe la putere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.