duminică, 19 mai, 2024

Anunț important despre pensii! Această categorie de români trebuie să știe

Distribuie:

Publicat:

În ultima perioadă se vorbește tot mai mult despre pensii și majorări, pe care toată lumea le așteaptă. Se face acum un anunț important pentru o anumită categorie de pensionari români, care trebuie să știe ce se întâmplă cu veniturile lor lunare și la ce trebuie să fie atenți.

Schimbări la pensiile private

Guvernul a luat o decizie importantă în ceea ce privește pensiile private, pentru care mulți români optează de ceva timp, având și o mulțime de avantaje. Mai exact, Executivul urmărește să majoreze contribuţia pentru pensia privată, aspect ce era luat în calcul deja de mult timp.

Această schimbare este prevăzută în programul de guvernare și în Planul Național de Reziliență și Redresare și urmează să fie dezbătută. Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, cota de contribuție la Pilonul II va creşte de la 3,75%, cât este în prezent, până la 4,75%.

„Obiectul de reglementare al proiectului de act normativ îl constituie majorarea, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuțiilor la fondurile private de pensii de la 3,75% la 4,75%. Atât în Planul Național de Reziliență și Redresare – PNRR, cât și în Programul de Guvernare este prevăzută măsura care vizează creșterea contribuțiilor pentru Pilonul II cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent până la 4,75% în 2024”, prevede proiectul ordonanţei de urgenţă.

Sistemul de pensii private funcționează încă din 2008 și a avut mare succes, având în vedere că peste 64.000 de români au primit până acum pensie prin intermediul pilonului II.

Cresc și salariile în România

Autoritățile susțin că o nouă majorare a pensiilor ar putea avea loc în septembrie 2022, dar se mai discută despre acest aspect. Surse politice au declarat de mai multe ori că pensiile ar urma să fie majorate cu 6-7% la data de 1 septembrie 2022, dar rămâne de văzut dacă se va aproba această inițiativă.

Și salariile ar urma să crească în România din luna iulie a acestui an și deja ar avea loc discuții în acest sens. Mai multe scenarii ar fi pregătite pentru această majorare, care urmează să fie dezbătute de autoritățile responsabile.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img