Arabia Saudită, cel mai mare exportator de ţiţei din lume, vizează neutralitatea carbonului până în 2060

0
40

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de ţiţei din lume, vizează atingerea neutralităţii carbonului până în 2060, a anunţat sâmbătă prinţul moştenitor al regatului, Mohammed ben Salmane, cu câteva zile înaintea debutului Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP26), care va avea loc la Glasgow, în Scoţia, informează AFP.

Regatul saudit, unul dintre cei mai mari poluatori din lume, a dorit să anunţe astfel că va participa la eforturile internaţionale pentru reducerea emisiilor mondiale de metan (unul dintre principalele gaze cu efect de seră) cu 30% până în 2030.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, peste 130 de ţări a fixat sau preconizează fixarea drept obiectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la un nivel net zero până în 2050, o ţintă pe care ONU o consideră ''imperativă'' pentru menţinerea unui climat locuibil pe Terra.

''Anunţ astăzi obiectivul zero emisii al Arabiei Saudite până în 2060 graţie strategiei unei economii circulare din punctul de vedere al carbonului'', care vizează sporirea eficacităţii utilizării resurselor şi diminuarea impactului asupra mediului, a declarat Mohammed ben Salmane într-o alocuţiune înregistrată şi prezentată în cadrul forumului Saudi Green Initiative, care se va încheia duminică la Riad.

''Sunt fericit să lansez iniţiative în sectorul energetic, care vor reduce emisiile de carbon cu 278 de milioane de tone anual până în 2030, adică mai mult decât dublul obiectivului anunţat anterior, care viza o scădere anuală de circa 130 de milioane de tone'', a precizat prinţul moştenitor, potrivit Agerpres.ro.

Aceste obiective ''ne vor permite să asigurăm o tranziţie (energetică) durabilă fără riscul de a suporta efecte negative economice sau sociale'', a estimat la rândul său ministrul saudit al Energiei, Abdelaziz ben Salmane.

Pe 8 octombrie, Emiratele Arabe Unite au anunţat obiectivul neutralităţii carbonului până în 2050.

Anunţul de la Riad vine a doua zi după declaraţiile secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a afirmat că situaţia climatică actuală ''se îndreaptă direct către dezastru'' şi a subliniat necesitatea ''evitării unui eşec'' cu prilejul Conferinţei internaţionale privind schimbările climatice de la Glasgow, în Scoţia.

COP26, care va avea loc în perioada 31 octombrie-12 noiembrie, este considerat un moment crucial pentru stabilirea obiectivelor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon la nivel mondial şi de luptă împotriva schimbărilor climatice.

Preşedintele COP26, britanicul Alok Sharma, a scris pe Twitter că anunţul Arabiei Saudite este unul ''istoric'' exprimându-şi speranţa că ''va încuraja şi eforturile altor ţări''.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.