marți, 28 mai, 2024

Artrita reumatoidă: De ce e greu de diagnosticat – Primele semne care anunță boala

Distribuie:

Publicat:

Cu cât artrita reumatoidă este diagnosticată mai devreme, cu atât mai repede poate fi început tratamentul pentru a-i limita efectele. Diagnosticarea artritei reumatoide poate fi totuși o provocare, pentru că boala este foarte dificil de diagnosticat.

Artrita reumatoidă este cea mai frecvent diagnosticată artrită inflamatorie sistemică. Femeile, fumătorii și cei cu antecedente familiale de boală sunt cel mai adesea afectați.

Criteriile de diagnostic includ a avea cel puțin o articulație cu umflare clară care nu este explicată de o altă boală. Probabilitatea unui diagnostic de artrită reumatoidă crește odată cu numărul de articulații mici implicate. La un pacient cu artrită inflamatorie, prezența unui factor reumatoid sau a unui anticorp anti-proteine citrulinate (ACPA), sau a nivelului crescut de proteină C reactivă ori a vitezei de sedimentare a eritrocitelor sugerează un diagnostic de artrită reumatoidă, potrivit doc.ro.

Evaluarea inițială de laborator ar trebui să includă și hemoleucograma completă cu diferențiere și evaluarea funcției renale și hepatice. Pacienții care iau agenți biologici trebuie testați pentru hepatita B, hepatita C și tuberculoză.

Diagnosticul precoce al poliartritei reumatoide permite un tratament mai devreme cu agenți antireumatici care modifică boala.

Obiectivele tratamentului includ reducerea la minimum a durerii și umflarea articulațiilor, prevenirea leziunilor radiografice și a deformărilor vizibile și continuarea activităților profesionale și personale. Înlocuirea articulațiilor este indicată la pacienții cu leziuni articulare severe ale căror simptome sunt slab controlate de managementul medical.

COntinuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img