Atentie! Nu mai cumparati sosuri din supermarketuri! Pericolul din spatele ambalajelor

0
69

Atentie mare la ce produse cumparati, in special la sosurile ambalate.  Specialistii in alimentatie atrag atentia ca maioneza, ketchupul, sosul de soia sau de usturoi, pe care le consumam zi de zi, contin grasimi in exces care duc la obezitate si cauzeaza boli vasculare.  Si mai grav este ca printre ingrediente se regasesc aditivi alimentari care produc alergii, iritatii ale pielii si chiar si astm.  Un studiu amanuntit al etichetelor produselor care contin aditivi a aratat ca unul dintre aceste sosuri are in componenta o substanta care este folosita si la dezghetat sosele. “Exita sos de maioneza si fara galbenus de oua, iar galbenusul de ou nu depaseste 5 % in sosurile de maioneza cand el ar fi trebuit sa fie de cca 30%. Exista sosuri in care gasim pana la 10 lingurite de zahar pe o suta de grame de produs” , a declarat Costel Stanciu, pre;edinte ANPC, pentru B1 TV.

Astfel de produse ajung fara nicio problema in cosurile de cumparaturi si pe mesele romanilor.
„Ajung si din cauza noastra, a consumatorilor, pentru ca nu acordam o atentie suficienta produselor alimentare.  Nu ne uitam cu atentie pe eticheta, nu stim despre ingredientele care fac parte din acel rodus alimentar. Si statul, care ar trebui sa isi protejeze cetatenii si sa introduca prin acte normative restrictii referitoare la compozitia alimentelor, nu se implica mai mult”, mai spune directorul APC.

 Printre cele mai periculoase substante care se regasesc in sosurile de pe rafturi sunt aditivii E102, care agraveaza astmul, E 150C care poate declansa alergii. Acidul sorbic poate provoca reactii alergice iar sorbatul de potasiu, E202 poate fi mutagen pentru celulele sangelui. Alimentele ce contin E 270, acidul lactic, nu trebuie consumate de copiii mici.

Tartrazina este un colorant sintetic- agravarea astmului, de producerea de iritatii la nivelul pielii si de distrugerea ADN-ului.
E 133 – Albastru briliant este un colorant albastru – poate provoaca alergii la persoanele cu astm moderat.
E 150A – Caramel simplu – poate provoaca hiperactivitate si probleme gastrointestinale.
E 200 – Acid sorbic -poate produce reactii alergice la nivelul pielii si tulburari respiratorii.
E 202 – Sorbat de potasiu- irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman.
E 223 – Metabisulfit de sodiu- poate provoca reactii alergice la persoanele sensibile la sulfiti, incluzand soc anafilactic.
E 270 – Acidul lactic- poate produce reactii alergice ca mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale.
Alimentele ce contin E 270 nu trebuie consumate de copiii mici.
E 330 – Acid citric -poate provoca dureri abdominale si poate ataca smaltul dintilor.
E 509 – Clorura de calciu -poate provoca reactii cum sunt dureri de stomac, bufeuri, greata si varsaturi, lipsa apetitului, sete extrema, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, coma.
E 621 – Monoglutamatul de sodiu – poate produce dureri de cap, slabiciune.

Cei mai multi aditivi alimentari sunt substante chimice fara echivalent in natura, care se adauga in alimente pentru a modifica gustul, mirosul, culoarea si aroma produselor, respectiv pentru a prelungi durata de pastrare a alimentelor.