duminică, 5 mai, 2024

ATENTIE! Toti posesorii de carduri ar trebui sa citeasca asta! Este IMPORTANT

Distribuie:

Publicat:

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor InfoCons sfatuieste romanii sa urmareasca extrasul de cont periodic pentru a putea semnala bancii emitente eventualele tranzactii neautorizate.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor InfoCons a publicat cateva reguli pe care orice posesor de card de debit trebuie sa le urmeze pentru a nu inselat.

Semneaza cardul de debit de indata ce il primesti, pe banda alba de semnatura de pe spatele cardului. 

Memoreaza codul personal de identificare (cod PIN) pe care il primesti odata cu cardul. Nu inregistra PIN-ul intr-o forma care poate fi usor recunoscuta si, mai ales, nu il nota pe card sau pe un alt obiect pe care il pastrezi impreuna cu cardul. Nu comunica PIN-ul nici unei alte persoane.

Semnatura de pe chitantele tranzactiilor efectuate la comercianti trebuie sa fie similara cu cea de pe banda alba de semnatura. Noteaza-ti numarul de telefon de urgenta pentru carduri al bancii emitente intr-un loc sigur, pentru a-l avea in cazul in care trebuie sa suni pentru a anunta pierderea sau furtul cardului.

Contacteaza imediat banca emitenta in cazul in care observi cheltuieli neautorizate in contul tau sau elemente ce creeaza suspiciuni cu privire la posibilitatea copierii cardului sau cunoasterea codului PIN de catre persoane neautorizate.

Nu utiliza cardul la terminale (ATM/POS) asupra carora sesizezi posibile dispozitive neautorizate. Semnaleaza imediat aceste situatii bancii emitente, pentru ca aceasta sa poata lua masurile necesare.

Pastreaza cardul la distanta de obiecte precum telefoane mobile, televizoare, microfoane sau alte surse de unde electromagnetice; el trebuie protejat si de caldura excesiva.

Urmareste periodic extrasul de cont si semnaleaza bancii emitente eventualele tranzactii neautorizate.

Pastreaza chitantele tranzactiilor de card si toate documentele care au legatura cu tranzactia pentru a le putea furniza bancii, daca aceasta le solicita, in vederea initierii unui refuz la plata. Nu lasa chitantele si extrasele de cont sau alte documente care contin informatii de card la indemana oricui.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img