luni, 6 mai, 2024

Autostrada Iasi – Tg. Mures ramane in mod oficial un vis frumos! Ministrul Transporturilor a dat cu bata in balta la sedinta de Guvern

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a prezentat joi proiectele prioritare de transport care vor fi implementate in urmatorii ani, premierul Mihai Tudose precizand ca este necesar ca, in acest domeniu, sa fie depasit "nivelul cu cariocile pe hartie". 

"Ministerul Transporturilor in colaborare cu Ministerul Fondurilor Europene a pregatit un memorandum, (…) care a fost discutat in principiu cu doamnele comisar pe dezvoltare si pe transporturi de la Comisia Europeana, un memorandum care odata adoptat va asigura demararea pregatirii unui portofoliu de proiecte de transport ce urmeaza a fi implementate in perioada imediat urmatoare. (…) Am facut acest portofoliu de proiecte (…) publice prioritare de infrastructura, care sa atinga un grad de maturitate suficient de mare pentru demararea licitatiilor si a implementarii incepand cu anul 2019", a declarat Felix Stroe, la inceputul sedintei de Guvern. 

Potrivit ministrului Transporturilor, acest pachet de proiecte prioritare va fi finantat integral de catre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD). 

Totodata, Felix Stroe a prezentat proiectele care fac parte din acest pachet, printre care se numara proiectul de autostrada Brasov – Pascani – Iasi – Ungheni, care are un cost aproximativ de investitie de 3,08 miliarde de euro, proiectul Trans Regio de drum rapid Brasov – Targu Mures (cost aproximativ de investitie de 100,2 milioane de euro) si proiectul de autostrada Brasov – Fagaras – Sibiu (un cost estimat de 816,44 milioane de euro). 

De asemenea, Felix Stroe a prezentat proiectele din sectorul feroviar, printre care se numara si proiectul de reabilitare de cale ferata Bucuresti – Iasi, care are un cost aproximativ de investitie de 1,687 miliarde de euro. 

"Finantarea acestor investitii a fost discutata cu (…) BERD. O parte din bani, pentru Braila – Babadag – Constanta, vin din Fondul de dezvoltare pentru Litoral – Delta Dunarii, deci finantarile sunt asigurate. Daca acest memorandum va fi aprobat astazi, in sedinta de Guvern, este un pachet de proiecte care, odata lansate, (…) nu vor mai putea fi oprite", a sustinut ministrul Transporturilor. 

El a vorbit si despre alte masuri necesare, printre care operationalizarea Companiei Nationale de Investitii Rutiere. "Am dori ca in semestrul I sa finalizam, acest CNIR, (…) sa devina operational. Si exista finantarea – (…) e deja discutata cu BEI -, pe care o putem folosi pentru achizitionarea unei consultante, ca sa facem lucrurile profesionist, dupa un model occidental", a aratat Stroe. 

La randul sau, premierul Mihai Tudose i-a spus ministrului Transporturilor ca este necesar ca aceste proiecte sa fie implementate. 

"Felicitari dumneavoastra, echipei dumneavoastra, de asemenea domnului ministru Nica. Ramane ca sa trecem de nivelul cu cariocile pe hartie, ca pana acum proiecte am avut slava Domnului. Acum avem, in sfarsit, si finantarea si determinarea sa le ducem la bun sfarsit", a afirmat Tudose. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img