Cojile de portocale pot fi un excelent remediu impotriva constipatiei.
Trebuie sa fierbeti cojile de la doua portocale in 250 ml de apa, timp de 30 de minute, dupa care apa se arunca. Se pun apoi din nou la fiert intr-un litru de apa, impreuna cu 20 g de zahar.
Un alt leac pentru digestia lenta: o lingurita de coaja de portocala pisata se pune intr-o cana cu apa fierbinte, se lasa la infuzat un sfert de ora si se ia acest amestec dupa masa de prinz.
Aceste coji sint bune si in combaterea febrei. Citeva coji proaspete de portocale asezate pe noptiera alunga insomnia. Coaja rasa poate fi folosita in asortarea salatelor, in ceai, iaurt, supe, terci de ovaz sau orez. Pentru a consuma coaja, putem alege sa preparam sucul proaspat de citric din portocale nedecojite. in coaja si pielita se gaseste hesperidina, care are un rol semnificativ in reducerea hipertensiunii arteriale, a colesterolului rau si are proprietati antiinflamatorii.
14 motive pentru a manca portocala cu tot cu coaja
Coaja de portocala contine o cantitate mai mare de fitonutrienti si flavonoizi decit pulpa fructului, fapt ce ii ofera proprietati antiinflamatorii, ajutind digestia si ameliorind problemele gastrointestinale.
Datorita continutului bogat in vitaminele A si C, coaja de portocala reprezinta un remediu eficient impotriva racelilor, intarind sistemul imunitar. Studii recente arata ca anumiti compusi din portocala sint eficienti in lupta impotriva cancerului de sin, esofagian si stomacal. Maceratul din aceste coji ajuta si in balonari.
Antioxidantii din coaja sint de 20 de ori mai puternici decit cei din suc. in general, orice citric contine substante benefice in coaja. Acestea cresc imunitatea, sint hipotensive si antiinflamatoare. in plus, improspateaza si parfumeaza aerul din camera, asezate pe masa sau in vasul cu apa de pe calorifer.