sâmbătă, 18 mai, 2024

Bolile autoimune ar putea fi declansate de afectiunile psihologice asociate stresului

Distribuie:

Publicat:

Afectiunile asociate stresului din diferite cauze ar putea provoca afectiuni grave la nivelul organismului, conform rezultatelor unui nou studiu in care au fost analizate informatiile despre un milion de persoane. In cadrul studiului a fost descoperita o asociere intre diferite afectiuni psihologice si riscul dezvoltarii bolilor autoimune, precum artrita sau boala Crohn.

Studiul sugereaza ca bolile autoimune pot aparea mult mai rapid la persoanele cu afectiuni psihologice, precum Stresul post-traumatic. Conform descopera.ro, care citeaza Science Alert, desi asocierea este ingrijoratoare, ar putea oferi medicilor noi indicii pentru crearea metodelor de tratare. 

„Stim din studii anterioare ca prea mult stres poate distruge sistemul imunitar, insa acesta este primul studiu in care stresul post-traumatic si alte afectiuni psihologice sunt asociate riscului crescut de dezvoltare a bolilor autoimune”, a declarat Unnur Anna Valdimarsdóttir din cadrul Universitatii din Islanda. in urma cercetarii datelor colectate de catre sistemul de sanatate din Suedia, cercetatorii au identificat 106.464 de persoane diagnosticate cu afectiuni asociate stresului. 

Persoanele cu afectiuni asociate stresului aveau un risc cu 30-40% mai ridicat de dezvoltare a uneia dintre cele 41 de boli autoimune. Legatura exacta dintre afectiune si boala a variat, de exemplu indivizii cu stres post-traumatic ce isi administrau antidepresive aveau un risc extrem de crescut de dezvoltare a bolilor autoimune. 

Insa chiar si asa, specialistii sustin ca persoanele cu astfel de afectiuni psihologice trebuie sa isi ia tratamentul. „Principalul mesaj este ca pacientii ce sufera de reactii emotionale severe produse in urma traumelor sau a altor factori de stres sa incerce sa se trateze”, a declarat Huang Song din cadrul Universitatii din Islanda. 

Urmatorul pas, spun specialistii, este descoperirea mecanismelor biologice care stau la baza asocierii dintre afectiunile psihologice si bolile auto-imune. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img