Boom imobiliar în cea mai scumpă piaţă imobiliară din lume

0
38

Cea mai scumpă piaţă imobiliară din lume nu se mai opreşte din crescut: cererea continuă să depăşească oferta, iar valoarea medie a unei proprietăţi depăşeşte 1,2 milioane de dolari.

Deşi se confruntă cu o economie aflată în dificultate şi cu un val de migrări cauzate de lungi perioade de tulburări politice, cererea pentru case din Hong Kong – de la reşedinţe de lux la apartamente asemenea unei cutii de pantofi – rămâne neclintită, conform Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

În doar câteva ore, cumpărătorii au obţinut până la 45 de apartamente noi cu o valoare totală de 32 de milioane de dolari într-un ansamblu rezidenţial din sudul regiunii. O altă zonă rezidenţială – Pavilia Farm III – a devenit atât de populară încă 88 de cumpărători au fost nevoiţi să lupte pentru un singur apartament, devenind cel mai căutat proiect din 1997 încoace.

Preţurile din oraş se apropie astfel de recordul stabilit la jumătatea lui 2019. În plus, tranzacţiile din pieţele secundare ale primelor zece ansambluri de locuinţe în funcţie de mărime se pregătesc să depăşească 2,6 miliarde de dolari în S1/2021, piaţa de real estate din Hong Kong beneficiind de pe urma nivelului minim de rate ale dobânzilor.

Valoarea medie a unei locuinţe din Hong Kong a stabilit un nou record mondial de 1,25 de milioane de dolari în iunie 2020, spune grupul de servicii imobiliare CBRE Group.

Între timp, autorităţile chineze plănuiesc să adreseze criza generată de numărul insuficient de locuinţe prin construirea unei insule artificiale, însă proiectul ar putea fi terminat abia în 2030.

Situaţia actuală îşi are originile în criza financiară din Asia anului 1997, când guvernul a îngheţat furnizarea de terenuri pentru a susţine piaţa de real estate, reluând drastic procesul în 2008. Ulterior, numărul de unităţi private care pot fi produse din loturile de pământ valabile s-a prăbuşit de la un maxim de 25.500 în urmă cu trei ani la 13.020 în 2021, conform mediafax.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.