marți, 21 mai, 2024

Brexit: Noul ministru de externe britanic se aşteaptă la dezbateri aprinse în parlament

Distribuie:

Publicat:

Noul ministru de externe britanic, Jeremy Hunt, a apreciat joi că dezbaterea din parlament privind politica guvernului de la Londra referitoare la Brexit va fi una aprinsă, dar ea va oferi o bază de discuţii pentru ca negocierile cu Uniunea Europeană să avanseze, transmite Reuters.

Premierul Theresa May va prezenta joi după-amiază propunerea sa detaliată privind viitorul relaţiei sale cu UE după ceea ce guvernul său numeşte 'un Brexit principial şi practic', punând în centrul documentului un plan privind crearea unei zone de comerţ liber, ceea ce deja a provocat iritarea multor membri ai formaţiunii sale, Partidul Conservator.

''Veţi avea dezbateri foarte, foarte aprinse într-o situaţie ca aceasta. Aceasta este una dintre cele mai importante decizii pe care am luat-o ca ţară în viaţa noastră politică, aşa încât va fi o discuţie aprinsă, dar prim-ministrul a găsit o modalitate de a avansa'', a declarat Hunt la Bruxelles, unde participă la summitul NATO.

Oficialul britanic a adăugat că documentul care va fi publicat în curând de executivul de la Londra va da noi asigurări Uniunii Europene. ''Ei (UE, n.r.) au multe îngrijorări privind, de exemplu, modul în care vom evita o 'frontieră dură' cu Irlanda de Nord, dacă este posibil să avem un comerţ fără fricţiuni în absenţa unei uniuni vamale. Le arătăm că acest lucru este posibil. Este un pas foarte semnificativ. Cred că avem baza pe care putem avansa'', a spus Jeremy Hunt.

Ideea sa a fost susţinută şi de noul ministru britanic pentru Brexit, Dominic Raab. ''În documentul respectiv avem propuneri detaliate, pe care Michel Barnier nu le-a văzut încă, dar sper că acest lucru îi va reasigura pe toţi cei care au temeri'' legate de Brexit, a declarat Raab pentru BBC.

El a adăugat că va discuta telefonic în cursul zilei de joi cu negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, iar săptămâna viitoare se va deplasa la Bruxelles.

Michel Barnier a anunţat marţi că negocierile privind Brexit-ul vor fi reluate luni, cum este prevăzut, cu noul negociator britanic numit de premierul britanic Theresa May.

Boris Johnson a demisionat luni din funcţia de ministru de externe al Marii Britanii, decizia sa survenind după cea a fostului ministru pentru Brexit, David Davis, la doar câteva zile după ce premierul May obţinuse acordul miniştrilor săi pentru strategia de ieşire a ţării sale din UE. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img