Busuiocul este folosit de mii de ani pentru a trata o gama larga de afectiuni de sanatate, printre care se numara si bronsita, reumatismul, epilepsia, astmul, sughitul, tusea, bolile de piele si sange, infectiile parazitare, nevralgiile, ranile, inflamatia si durerea orala. Planta de busuioc contine eugenol, un compus chimic care era folosit in trecut pentru a trata durerile de dinti, desi nu exista suficiente dovezi care sa afirme ca eugenolul este eficient pentru tratarea durerii dentare.
Exista mult optimism in ceea ce priveste proprietatile medicinale ale busuiocului, dar constatarile sunt preliminare. O revizuire a 24 de studii publicata in 2017 a ajuns la concluzia ca busuiocul poate reprezenta o interventie in conditii de siguranta pe baza de plante, care poate ajuta la normalizarea glucozei, tensiunii arteriale si a profilului lipidic, avand grija si de problemele imunologice si psihologice cauzate de stres. Dar oamenii de stiinta declara ca sunt necesare cercetari suplimentare, inclusiv studii clinice pe scara larga si pe termen lung, pentru a explora modul in care functioneaza busuiocul, nivelul de dozare si cine poate beneficia de aceste proprietati.
Poti face ceai de busuioc prin turnarea unei cani de apa fiarta peste 1 lingurita de frunze proaspete de busuioc, 1/2 lingurita de frunze uscate de busuioc sau 1/3 de lingurita de pulbere de busuioc. Se acopera amestecul si se lasa la infuzat pentru cel putin 20 de minute. Apoi, se strecoara ceaiul si se adauga indulcitor daca doresti.