marți, 7 mai, 2024

BVB: Numărul investitorilor de pe piaţa de capital din România a crescut cu 62%, în 2022

Distribuie:

Publicat:

Numărul investitorilor de pe piaţa de capital din România a continuat să crească şi a ajuns la finalul lui 2022 la 133.000 de investitori, de la aproape 82.000 de investitori la finalul anului 2021, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI), citate de Bursa de Valori Bucureşti.

„Piaţa de capital din România a început anul cu o serie de creşteri semnificative la nivelul indicilor BET, care include cele mai tranzacţionate 20 de companii, şi BET-TR, care include şi dividendele oferite de acestea. Companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) incluse în aceşti indici au încheiat prima lună din 2023 cu un avans de 4%. Indicele BET a închis ultima şedinţă de tranzacţionare la un nivel de 12.139 puncte, iar BET-TR la un nivel de 23.611 puncte”, arată datele BVB.

De altfel, în ianuarie toţi indicii BVB au fost pe plus, cu excepţia BET-FI, care a avut o scădere de 1%. Cea mai mare creştere a fost înregistrată la nivelul indicelui care include companiile din energie, BET-NG urcând cu 6%.

”Evoluţia pozitivă a pieţei de capital vine după un an 2022 marcat de volatilitate şi incertitudini. La nivelul pieţei de capital româneşti s-au înregistrat anul trecut noi maxime la capitolul valoare totală de tranzacţionare, lichiditate medie zilnică şi număr de tranzacţii. Astfel, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a atins un nou record în 2022 în ceea ce priveşte valoarea totală de tranzacţionare realizată pe toate pieţele cu toate tipurile de instrumente financiare după ce tranzacţiile totale au depăşit 24 miliarde lei, în creştere cu 11% faţă de nivelul din 2021”, potrivit BVB.

Continuarea pe stiirpesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img