miercuri, 29 mai, 2024

Cât de sănătos crezi că ești? Micile detalii despre corpul tău care îți arată dacă ești bolnav

Distribuie:

Publicat:

Greutatea poate să nu fie cea mai bună modalitate de a spune cât de sănătos sau nu ești. Dieteticianul Clarice Hebblethwaite are un ghid despre cum să îți măsori sănătatea.

Probabil că elti familiarizat cu unii indicatori ai sănătății, cum ar fi greutatea, indicele de masă corporală (IMC), colesterolul și nivelul tensiunii arteriale. Dar există și alte modalități de a te ajuta să știi că ești pe drumul către o sănătate și o bunăstare optime. Pentru a ști cât de sănătos ești, trebuie să analizăm o combinație de factori – lucruri pe care le putem vedea în exterior, precum și lucruri mai puțin vizibile care pot fi verificate.

Corpul tău îți poate spune multe despre starea ta de sănătate. Starea unghiilor, pielii, ochilor și părului oferă un feedback excelent asupra bunăstării tale, indicând semne de deficiențe de vitamine și minerale și uneori poate reflecta chiar și sănătatea precară a organelor, potrivit healthyfood.com.

Ochii

În mod ideal, albul ochilor tăi este, ei bine, alb – nu galben sau injectat de sânge – și, în timp ce  zvâcnirea ciudată nu este neobișnuită, verifică-ți ochii dacă este mai mult decât atât. Orice inflamație evidentă în sau în jurul ochiului trebuie verificată de medicul de familie. Și nu aștepta mai multe simptome înainte de a face un control oftalmologic, deoarece există multe afecțiuni pe care optometristul le poate verifica, care ar putea să nu aibă simptome imediate.

Piele

Crăpăturile de la colțul gurii pot reflecta un nivel scăzut de fier sau vitamina B2, iar vânătăile excesive pot fi un semn al deificienței de vitamina C sau alți nutrienți care afectează coagularea sângelui. Fii atent la orice modificări ale alunițelor – asigură-te că au fost verificate de către medicul tău.

Păr

Părul tău este uscat sau fragil? Acesta poate fi un semn al unei diete mai puțin adecvate, în special, aportul scăzut de grăsimi esențiale sau de fier poate duce la păr lipsit de strălucire. Desigur, alte cauze posibile pot fi tratamentele dure ale părului, spălarea și uscarea excesivă sau chiar expunerea excesivă la soare. Creșterea căderii părului poate fi unul dintre simptomele funcției slabe ale tiroidei și trebuie verificată de medicul de familie.

Unghiile

Unghiile sănătoase sunt puternice și ușor roz. Unghiile palide sau concave pot indica o lipsă de fier, iar o îngroșare galbenă poate indica o infecție fungică. Dacă unghiile își schimbă culoarea, forma sau textura sau există o inflamație în jurul unghiilor, poate fi timpul să consulți medicul.

Hidratarea

Menținerea hidratată te ajută să gândești corect, să te simți plin de energie și să îți menții organele să funcționeze corect. Acordă atenție posibilelor semne de deshidratare: gură uscată, sete, dureri de cap și urină închisă la culoare. În mod ideal, urina este de culoarea șampaniei, nu a sucului de mere.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img