sâmbătă, 25 mai, 2024

Calendar ortodox 15 martie 2022. Sărbătoare mare în Postul Paștelui

Distribuie:

Publicat:

La data de 15 martie are loc una dintre cele mai mari sărbători, conform calendarului ortodox. Sunt sărbătoriți sfinți importanți, care au avut un rol important pentru omenire. Vezi ce nu ai voie să faci în această zi de sărbătoare.

Sărbătoare 15 martie

În fiecare an, pe data de 15 martie, sunt sărbătoriți Sfinţii Mucenici Agapie, Plisie şi Timolau. Sfinţii Mucenici Agapie, Plisie şi Timolau au pătimit în vremea împăratului Diocleţian (284-305) în Cezareea Palestinei, din porunca guvernatorului Urban.

Acești sfinți au dus mai departe Cuvântul Domnului și niciodată nu s-au abătut de la Cuvântul său. Doi dintre ei erau botezați cu botezul sângelui și doar unul cu apă, dar cu toții îl iubeau pe Dumnezeu. Când au văzut câte pătimeau ceilalți pentur credința lor, şi-au legat singuri mâinile şi s-au înfăţişat înaintea ighemonului Urban, spunându-i: “Şi noi suntem creştini.”

Li s-a alăturat atunci şi Agapie, un cetăţean de vază al cetăţii, care suferise mult pentru Hristos. Cu toţii au fost ucişi prin decapitare în anul 303, iar mulți au venit la mormântul lor să se roage, pentru că se spune că aceștia fac minuni chiar și acum.

Tradiții importante în Postul Mare

Postul Paștelui este considerat unul dintre cele mai aspre și, de asemenea, este cel cu durata cea mai mare, de 40 de zile. Există și câteva dezlegări, dar este o perioadă dificilă pentru cei care nu sunt obișnuiți. Postul este mai mult decât o curățire trupească, este una sufletească.

Zilele când au loc dezlegările la pește sunt: ziua de Praznicul Bunei Vestiri de pe 25 martie și ziua de Florii de pe 17 aprilie. În aceste 40 de zile de post, creștinii vor trebui să renunțe la alimente de origine animală, precum și de la gândurile și faptele rele.

În timpul Postului Mare, nunţile și botezurile sunt strict interzise. Nu se fac petreceri, nu este bine să cânți sau să dansezi în această perioadă, mai ales în Săptămâna Mare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img