miercuri, 29 mai, 2024

Camera inferioară a parlamentului polonez a adoptat definitiv o reformă controversată a justiţiei

Distribuie:

Publicat:

Camera inferioară a parlamentului polonez, dominată de populiştii la putere, a adoptat joi definitiv o reformă controversată a justiţiei, despre care Varşovia afirmă că este conformă cu exigenţele Bruxellesului, relatează AFP şi dpa.

Suprimarea sistemului disciplinar pentru judecători a fost una dintre condiţiile puse de Bruxelles pentru a vira Varşoviei fonduri din planul de relansare european, în valoare de peste 35 de miliarde de euro pentru Polonia.

Puterea estimează că textul votat răspunde exigenţelor Comisiei Europene, în timp ce opoziţia afirmă că este insuficient pentru a garanta respectarea statului de drept, cum îşi doreşte Bruxellesul.

Deputaţii majorităţii au respins joi cele mai multe amendamente la această lege, propusă de Senat, care este controlat de opoziţie. Potrivit opoziţiei, aceste amendamente răspundeau mai bine aşteptărilor executivului european, potrivit Agerpres.ro.

Pentru a intra în vigoare, textul mai trebuie promulgat şi de preşedintele Andrzej Duda, autorul său, potrivit AFP.

Pe 1 iunie, Comisia Europeană a dat undă verde planului de relansare polonez de 35,4 miliarde de euro, blocat de peste un an din cauza deficienţelor reproşate Varşoviei în materie de independenţă a justiţiei.

În vizită la Varşovia săptămâna trecută, preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a spus că aprobarea planului este "importantă", dar a precizat că nu este vorba decât despre "o primă etapă".

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img