vineri, 29 martie, 2024

Cancerul din sticle. Un nutritionist roman da un avertisment dur: Aceste bauturi sunt adevarate otravuri

Distribuie:

Publicat:

Un cunoscut nutritionist da de pamant cu sucurile acidulate pe care unii dintre noi le consumam zilnic. Ingredientele din aceste sticle cu bauturi racoritoare sunt atat de otravitoare incat ne putem imbolnavi si de cancer, spune Cristian Margarit.

"Gustul dulce din sucuri da dependenta. Zaharul altereaza grav metabolismul (dupa energia initiala vei simti slabiciune), predispune la boli grave (obezitate, cancer, accidente vasculare, steatoza hepatica, diabet), scade imunitatea. Indulcitorii artificiali sunt probabil periculosi pentru sanatate (cresc riscul de cancer, in principal).

Ca o faza intermediara poti folosi indulcitori naturali. Unii sunt non-calorici, altti au si calorii (Xylitolul). Daca tot nu poti scapa de zahar, foloseste macar zaharul natural, sub forma de suc de trestie de zahar deshidratat, organic", spune cunoscutul nutritionist Cristian Margarit. Pe de alta parte, specialistul mai spune ca acidul din sucuri distruge smaltul dintilor, scoate calciul din oase, creste riscul de cancer in tubul digestiv, altereaza multe cai metabolice. ,,Acidul potenteaza efectele negative ale celorlalte ingrediente", mai spune nutritionistul.

5 alimente care trebuie sa dispara din alimentatie

Am parte de intrebari si discutii scurte, in care oamenii cu care ma intalnesc vor reteta pentru o dieta sanatoasa, in doar cateva cuvinte. Dincolo de clasicul “naturale, neprocesate, locale, sezoniere”, trebuie precizati si cei cinci NU, pentru a sti de ce ne ferim.

Eliminand aceste 5 pseudoalimente elimini practic cele mai importante surse de toxine, calorii goale si chiar cheltuieli inutile. Aceste recomandari se refera la persoanele adulte, cu o stare de sanatate buna, scrie Cristian Margarit. Includem si alimentele care au aceste ingrediente ascunse sub diferite forme, deci, daca cumperi un aliment citeste cu atentie eticheta, chiar daca ti se pare ca stii dinainte ce contine.

Fara zahar (carbohidrati simpli)

Zaharul alb este poate cel mai nociv “aliment” din era moderna. Uzeaza organismul, predispune la ingrasare, carii dentare, cresterea apetitului, streseaza ficatul, scade imunitatea, poate induce o serie de boli degenerative, diabet, boli cardiovasculare. O dieta fara zahar este o conditie esentiala a unei vieti sanatoase. Zaharul brun este practic identic cu zaharul alb, iar zaharul brut contine alte elemente (vitamine, minerale, fibre) intr-un procent infim.

As include aici si fructoza pura (zaharul din fructe, ca indulcitor), lactoza (zaharul din laptele dulce). Amidonul este format din molecule de glucoza (dextroza), cel rafinat intrand in aceeasi categorie. Zaharul si rudele sale artificiale se pot ascunde in orice produs procesat, de la paine la mezeluri si de la “cereale” la supe instant. Mierea, siropul de agave, sucanatul(sucul de trestie deshidratat) sunt si ele practic identice cu zaharul, insa pot fi acceptate in cantitati de 1-2 lingurite pe zi, ca parte a unei diete sanatoase.

Fara cereale

Desi se bate toba despre “cerealele integrale”, produsele comerciale sunt foarte departe de aceasta notiune. Cerealele sunt calorii goale (amidon) plus gluten (o proteina cu efect nociv asupra intestinului uman). Cerealele pot continua procesul de fermentatie in corpul nostru si pot favoriza dezvoltarea unei ciuperci, candida albicans. Eliminand cerealele din dieta elimini grosul caloriilor inutile, putand obtine doar prin aceasta metoda o dieta pentru slabire eficienta si mai sanatoasa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img