Cancerul la plamani ar putea fi identificat mai din timp, cu ajutorul unei noi analize de sange

0
49

O noua analiza de sange care evalueaza patru biomarkeri proteici imbunatateste semnificativ posibilitatea identificarii riscului de a suferi de cancer de plamani, potrivit Agentiei Internationale pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC) citata joi de EFE.

Aceasta metoda ajuta la identificarea persoanelor care ar trebui sa realizeze un test TAC, o proba radiologica cu raze X utilizata traditional pentru diagnosticarea acestei maladii. Unul dintre cercetatorii principali ai studiului, Mattias Johansson, a declarat EFE ca este "prima data cand se foloseste o analiza de sange in contextul detectarii precoce a cancerului la plamani la persoanele predispuse".

Acest nou model tine cont de consumul de tutun al individului si analizeaza nivelul in sange a proteinelor CA125, Pro-SFTPB, CYFRA 21-1 si CEA dintre care unele, precum CYFRA 21-1, se examineaza deja individual pentru a diagnostica alte tipuri de cancer ca cel ovarian. Studiul a analizat sangele unor bolnavi de cancer de plamani cand boala se afla inca in stare incipienta de dezvoltare.

Noul sistem, potrivit lui Johansson, a identificat, in randul fumatorilor si fostilor fumatori, 63 % dintre viitorii pacienti, in timp ce procentul celor prezentand indicii pentru a se supune unor examinari mai detaliate a fost de circa 42 %. Directorul IARC, Christopher Wild, a asigurat intr-un comunicat ca, desi "evitarea tutunului este cel mai bun mod de a reduce riscul de dezvoltare a unui cancer de plamani; intre fumatori si fosti fumatori cu risc mai mare, detectarea timpurie are un rol cheie in combaterea acestei boli".

Cancerul de plamani reprezinta 20% dintre toate decesele cauzate de cancer in intreaga lume, iar cea mai mare parte dintre acestea, de 80-90 %, sunt provocate de tabagism, confirma IARC – entitate care face parte din Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), noteaza ziare.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.