Cand apelam la mediastinoscopie

0
70

Mediastinoscopie reprezinta o metoda de explorare minim-invaziva a mediastinului (regiune a toracelui aflata intre cei doi plamani). La acest nivel, se regasesc, in afara de inima si pericard (care fac obiectul de activitate al chirurgiei cardiace) si alte organe si tesuturi (unele de importanta covarsitoare – arborele traheo-bronsic, aorta, venele cave superioara si inferioara, esofag, ganglioni mediastinali, etc.). De aceea, mediastinul poate fi sediul unei game variate de afectiuni, necesitand o explorare mai amanuntita, uneori apelandu-se la mijloace chirurgicale. Aceste interventii se desfasoara sub anestezie generala, atat pentru comfortul pacientului, cat si pentru o mai ampla si corecta abordare a unor zone dificile din punct de vedere tehnic.

Explorarea mediastinului se face in cazul suspiciunii sau stadializarii unor afectiuni tumorale (tumori pulmonare cu invazie ganglionara, tumori mediastinale, limfom, adenopatii mediastinale in cadrul altor neoplazii, etc.), afectiuni inflamatorii (sarcoidoza), infectioase (TBC, HIV, etc.), ori a altor patologii neelucidate (si al caror sediu este in mediastin), in vederea obtinerii diagnosticului histopatologic. Interventia chirurgicala se desfasoara dupa completarea consimtamantului informat, dupa recoltarea analizelor si consult preanestezic. Mediastinoscopia se realizeaza cu ajutorul unui mediastinoscop; acest aparat are rolul de a facilita patrunderea in mediastin, de a mentine spatiul de lucru necesar si de a permite biopsia sau alte manevre chirurgicale la acest nivel.

Perioada post-operatorie este mai usor de tolerat, datorita aspectului minim-invaziv al interventiei, cu o spitalizare scurta (24 – 48 de ore), cu reintegrare sociala si ocupationala cat mai rapide, in absenta complicatiilor. Dintre complicatiile care pot aparea (datele de literatura mentioneaza o morbiditate sub 5% si o mortalitate sub 0,5 % asociate metodei), cea mai redutabila este hemoragia, care poate necesita uneori o hemostaza mai amanuntita, prin intermediul unei sternotomii.