luni, 29 aprilie, 2024

Cand si cat trebuie sa postim, din punctul de vedere al medicilor

Distribuie:

Publicat:

In principiu, putem posti in orice anotimp. To­tusi, lunile reci ar trebui evitate, pen­tru ca in tim­­pul postului temperatura cor­pului sca­de usor. Persoanelor supraponderale li se re­comanda sa pos­teasca insa si iarna, pentru ca au de unde sa piarda energie. In general, timpul ideal de postit se intinde din pri­ma­vara si pana toamna. Primavara, oame­nii sunt pu­ternic marcati de marile trans­formari de mediu si clima, care ii influenteaza direct si e bine sa se pre­ga­teasca pe "di­nauntru" pentru in­tam­pinarea lor.

In ceea ce priveste durata pos­tului, medicii care prac­tica in cli­nici terapia prin post sustin ca tim­pul ideal de abtinere de la man­care trebuie sa se intinda intre 10 si 20 de zile. Desigur, din mo­tive de sanatate, pos­­tul poate sa dureze si 40 de zile, dar nu­mai sub observatie me­­di­cala. Cu cat o boa­la se do­vedeste mai rezistenta, cu atat tre­buie sa se posteasca mai mult, potrivit formula-as.ro.

In principiu, me­di­cii recomanda: oamenii sana­tosi pot sa posteasca intre 2-3 zile si 3-4 saptamani, in functie de vointa si mo­tivatie; primul post nu trebuie sa depaseasca 14 zile; cea mai potrivita durata a postului o stabilim fie­­care in parte. Doar noi ne cunoastem limitele pe care n-ar trebui sa le depasim. Persoanele care postesc un timp mai in­delungat ar trebui sa-si ia un concediu de 7 zile. Cui i se recomanda postul:

Oamenilor sanatosi, pentru care postul repre­zinta un mij­loc ideal de prevenire a bolii. Postul este o mo­da­li­tate de prelungire a vietii, de intarire a sistemului imu­­­­­nitar, de confort fizic, sufletesc si spi­­ritual, de evi­tare a bolilor ci­vi­li­zatiei, de intarziere a imbatranirii, de pier­­­dere a kilogramelor in plus (un fo­car pentru mul­te boli).

Supraponderalii trebuie sa tina de do­ua ori pe an cure stricte de post de mi­nimum doua sap­tamani, al­ter­native cu altele mai scurte, cu sucuri de le­gu­me sau cea­iuri de plante. (A.M.)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img