duminică, 5 mai, 2024

Cand trebuie sa iei suplimente de vitamina B12

Distribuie:

Publicat:

Daca meniul tau de zi cu zi nu contine prea multe produse de origine animala, ar trebui sa iei in considerare suplimentele de vitamine de tip B. Vitamina B12 este extrem de importanta pentru organism, ea intervine in metabolismul tuturor nutrientilor (zaharuri, lipide si proteine), mentine sanatatea sistemului nervos si participa la procesul de reinnoire celulara.

Deoarece simptomele deficientei de vitamina B12 pot trece usor neobservate, ele fiind foarte usor confundate cu cele ale stresului, foarte multe persoane afla de aceasta deficienta la o simpla analiza de rutina.
 
Care sunt simptomele deficientei de B12?
Oboseala si o lipsa constanta de energie;
Respiratie grea;
Lipsa de rezistenta la efort;
Piele palida;
Senzatie de slabiciune;
Stari de anxietate;
Dificultati de concentrare;
Probleme de memorie;
Furnicaturi in maini si picioare;
Stres;
Insomnii;
Palpitatii;
Constipatie sau diaree frecvente;
Sangerare a gingiilor;
Lipsa poftei de mancare;
Stari de nervozitate;
Depresie.

Vitamine. 20 sfaturi pentru a beneficia de cantitatea maxima de vitamine din alimentele consumate

Care sunt situatiile in care ai nevoie de mai multa vitamina B12?
 
1. Ai o dieta care nu contine produse de origine animala
Vitamina B12 se gaseste in cantitati mari in carne si in cantitati mai mici in alte produse de origine animala (lapte, oua, branza, cascaval). Daca nu obisnuiesti sa consumi zilnic produse de origine animala, atunci ar trebui sa iei suplimente de vitamina B12.
 
2. Obisnuiesti sa bei alcool
Alcoolul, consumat constant, elimina rapid rezervele de vitamina B12 stocate in ficat, de aceea trebuie sa ai grija la dieta ta. Chiar si un pahar de vin consumat seara poate saraci organismul de vitamina B12, motiv pentru care ar trebui sa iei din cand in cand suplimente cu aceasta vitamina.
 
3. Ai diabet sau o afectiune autoimuna
Problemele cu nivelul de glucoza din sange si bolile autoimune interfereaza cu abilitatea organismului tau de a absorbi vitamina B12 din alimente. Medicii recomanda persoanelor care sufera de asemenea afectiuni sa ia suplimente de B12 chiar daca obisnuiesc sa consume carne zilnic.
 
4. Iei medicamente pentru reflux gastric
In general, toate medicamentele pentru acid gastric interfereaza cu procesul de absorbtie al vitaminei B12 din alimente. Absorbtia vitaminei B12 are loc in stomac, iar acidul gastric are ca efect blocarea absorbtiei. Diverse studii au aratat ca persoanele care sufera de hiperaciditate gastrica sunt mai predispuse la acest tip de deficienta fata de cele care nu au probleme de hiperaciditate.

5. Ai peste 50 de ani
Mai multe studii au aratat ca, odata cu inaintarea in varsta, corpul absoarbe din ce in ce mai greu vitamina B12 din alimente. Cu cat corpul este mai saracit de aceasta vitamina, cu atat mai repede se instaleaza si problemele de memorie la batranete.
 
Alimentele in care se gaseste vitamina B12 sunt: carnea, laptele, parmezanul, branza feta, mozzarella si diverse alte tipuri de branza, fructele de mare, pestele, cerealele integrale imbogatite cu aceasta vitamina, varza murata, drojdia de bere, semintele de in si chia.
 
Necesarul zilnic de vitamina B12 este de 2,4 mcg.

sursa:dietetik.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img