marți, 26 septembrie, 2023

Care este legatura dintre durerile in partea dreapta si balonare

Distribuie:

Publicat:

Durerile în partea dreaptă și balonarea, două simptome aparent comune, puse cap la cap, ar putea indica probleme cu ficatul, mai exact ar fi vorba de ”ficat mărit”.

Prin „ficat mărit” (hepatomegalie) se înțelege creșterea ficatului peste dimensiunile considerate normale, indiferent de cauză.

”Noţiunea de ficat mărit este destul de vagă. Această afirmaţie poate fi făcută în practică în urma unui consult clinic: se palpează sub rebordul costal şi se apreciază mărimea ficatului. Uneori, pentru uşurinţa comunicării cu pacienţii, medicul spune că ficatul este mărit şi când se obţin date ecografice şi se observă că dimensiunile ficatului sunt peste limitele acceptate”, explică dr. Doru Cristian Gavrilă, medic internist, potrivit doctorulzilei.ro.

Ce simptome apar în cazul ficatului mărit

Simptomele ficatului mărit pot să țină atât de dimensiuni, cât și de cauza hepatomegaliei. Un ficat ușor sau moderat mărit nu dă de obicei simptome, dar ficatul foarte mărit, indiferent de cauză, poate da dureri în dreaptă, sub coaste, balonare sau tulburări de tranzit.

Simptomele pot să fie date și de cauza care a dus la mărirea ficatului și atunci ele sunt extrem de variate – oboseală la efort în cazul bolilor de inimă, scădere în greutate în cazul tumorilor, mâncărime de piele în cazul icterului mecanic etc.

Cauzele

”Ficatul se poate mări din cauza unor tulburări de metabolism, a hepatitei cronice, a anticoncepţionalelor orale sau a stresului (dacă mesele sunt dezorganizate şi cu multe alimente de tip fast-food). Trebuie văzut care este cauza pentru care s-a mărit ficatul, iar tratamentul variază în funcţie de aceasta. Poate fi nevoie de tratament medicamentos, de modificarea dietei (fără grăsimi şi uleiuri) sau de sport”, adaugă dr. Doru Cristian Gavrilă.

Care este regimul alimentar pentru un ficat mărit?

Regimul alimentar este în funcție de cauza ficatului mărit, dar în principiu este fără alcool, condimente, prăjeli, rântașuri, afumături, grăsime animală, dulciuri concentrate, și fără sare dacă hepatomegalia este dată de o boală de inimă.

Cum se tratează ficatul mărit?

Nu există un tratament global, și nu se tratează ficatul mărit, se face tratamentul cauzei care a dus la mărirea ficatului

Ficatul poate reveni la normal în majoritatea cazurilor, cu tratament și regim alimentar.

coNTINUAREA PE EXQUILS.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img