luni, 6 mai, 2024

Care va fi urmatoarea tara care ar putea parasi Uniunea Europeana: “Suntem mai aproape ca oricand de acest moment”

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a denuntat joi ‘caracterul politic‘ al convocarii sale, la iesirea de la audierea la parchetul din Varsovia, unde a fost interogat in calitate de martor intr-o investigatie asupra prabusirii avionului prezidential polonez in 2010 in Rusia, relateaza AFP. Totodata, el a exprimat o puternica ingrijorare fata de viitorul Poloniei in UE.

‘Intregul context face ca acest caz sa aiba un caracter politic’, a declarat Tusk in finalul audierii sale care a durat peste opt ore.

Presedintele partidului conservator Lege si Justitie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, atribuie liberalilor din tabara lui Tusk responsabilitatea morala pentru moartea fratelui sau geaman, seful statului Lech Kaczynski, care si-a pierdut viata in catastrofa aviatica de langa Smolensk, in vestul Rusiei, impreuna cu alte 95 de persoane.

Tusk a declarat ca ‘nu are nicio indoiala ca, pentru puterea actuala, justitia urmeaza sa serveasca drept instrument in lupta impotriva adversarilor, opozitiei sau a persoanelor care nu-i plac’.

‘Nu are de ce sa-mi fie frica, presedintele (PiS Jaroslaw) Kaczynski nu ma va speria. Indiferent de incrancenarea cu care m-ar ataca’, a lansat Tusk in fata presei.

Procurorii il convocasera pe Tusk ‘in cadrul anchetei privind neglijente ale functionarilor statului’ in cursul autopsierilor victimelor catastrofei. 

In cursul diminetii, liderul PiS a incercat sa-l intimideze pe fostul premier polonez.’Are de ce sa-i fie frica’, a declarat Kaczynski pentru site-ul ultracatolic radiomaryja.pl, fara alte precizari.

La randul sau, Donald Tusk si-a exprimat o puternica ingrijorare fata de viitorul Poloniei in UE, care ‘se prezinta sub forma unui mare semn de intrebare. Inteleg emotiile polonezilor, care sunt ingrijorati atat pentru tribunale, cat si pentru viitorul Poloniei in UE.’

‘Resimt aceasta ca un preambul la un anunt potrivit caruia UE nu este necesara Poloniei si viceversa si, in opinia mea, acest moment ar fi unul dintre cele mai periculoase din istoria noastra. Ma tem ca suntem mai aproape ca oricand de acest moment’, a adaugat el.

O serie de legi care reformeaza justitia, adoptate de PiS, au provocat manifestatii imense in toata Polonia la sfarsitul lunii iulie. Opozitia estimeaza ca ele ar subordona sistemul judiciar puterii politice, cea a PiS, partid majoritar in ambele camere ale parlamentului.

Presedintele Andrzej Duda s-a opus prin veto la doua dintre ele, estimand ca reformele respective – subordonand justitia puterii politice – confereau prea multa putere procurorului general, care este si ministru al justitiei.

Comisia Europeana a lansat sambata o procedura de infringement impotriva Poloniei ca urmare a publicarii in Jurnalul oficial a Legii asupra organizarii jurisdictiilor de drept comun. Executivul european a dat termen o luna Poloniei pentru a raspunde scrisorii sale de punere in cauza.

Donald Tusk fusese audiat deja in aprilie ca martor intr-o ancheta care viza doi fosti sefi ai contraspionajului militar carora li se reprosa ca si-ar fi ‘depasit competentele’ colaborand cu serviciul de informatii rus FSB dupa catastrofa de la Smolensk.

In urma cu 15 zile, intr-un discurs rostit in parlament, liderul conservator i-a acuzat pe deputatii opozitiei ca l-ar fi ‘distrus, asasinat‘ pe fratele sau geaman Lech Kaczynski.

Interpelat de jurnalisti in fata intrarii parchetului, Donald Tusk a estimat ca ‘ceea ce a spus Jaroslaw Kaczynski in parlament, in acest paroxism de manie si furie arata clar care sunt intentiile’ in legatura cu convocarea sa.AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img