marți, 7 mai, 2024

Carnea rosie revine in dieta? Un studiu controversat privind riscul de cancer agita din nou apele

Distribuie:

Publicat:

Nici mai mult nici mai putin, renuntarea la carnati, friptura, carne tocata sau alte forme de carne rosie sau procesata este pierdere de timp pentru cele mai multe persoane, potrivit bbc.com. Cercetarea, care se afla in contradictie cu opinia majoritatii specialistilor de pe intreaga planeta, spune ca dovezile potrivit carora carnea rosie produce cancer sunt slabe si ca riscul pentru populatie este scazut. Asa cum era de asteptat, publicarea studiului a starnit reactii puternice si intr-o tabara si in cealalta. in timp ce unii au laudat „evaluarea riguroasa“, altii au fost de parere ca „opinia publica va fi indusa in eroare“ de o asemenea cercetare „periculos de gresita“. La categoria carne rosie este inclusa carnea de vita, cea de porc, precum si vanatul, iar carnea procesata se refera la cea modificata fie pentru prelungirea termenului de valabilitate, fie pentru a-i schimba gustul, in principal, prin afumare, adaugarea de sare sau de conservanti. Carnea tocata pura si simpla nu intra in categoria procesata, dar sunca, carnatii, crenvurstii, salamul, pateul, da.

Una dintre ingrijorarile legate de consumul de carne rosie este legata de riscul de cancer intestinal. Agentia internationala pentru cercetarea cancerului a Organizatiei Mondiale a Sanatatii a tinut capul de afis  in intrega lume  atunci cand a facut anuntul potrivit caruia carnea procesata contribuie la aparitia cancerului. A mai spus, de asemenea, ca este ”probabil carcinogena“ dar inca exista dovezi limitate. Doar in Marea Britanie se crede ca 5.400 de cancere digestive sunt legate de carnea procesata, in fiecare an. Totodata, au fost sugerate legaturi cu aparitia problemelor cardiovasculare si a diabetului de tip 2. Cei mai multi oameni de stiinta sunt de acord ca un consum mare de carne procesata este daunator pentru sanatate.

Cercetatorii – condusi de Universitatea Dalhousie si Universitatea McMaster din Canada – au examinat aceleasi dovezi la care s-au uitat si ceilalti colegi inaintea lor, iar interpretarile lor au fost publicate in Annals of Internal Medicine. Astfel, ei sustin ca in urma datelor pe care le-au parcurs, a rezultat faptul ca riscurile nu sunt atat de mari, iar dovezile sunt atat de slabe, incat nu pot sa afirme ca riscurile sunt reale. „Alegerea corecta pentru majoritatea oamenilor, dar nu pentru toti, este sa continue sa manance carne“, este de parere unul dintre cercetatori – Bradley Johnston, profesor asociat. 

„Nu spunem ca nu exista niciun risc, a adaugat acesta, spunem ca sunt extrem de putine dovezi ale unei foarte mici reduceri a cancerului si a altor consecinte asupra sanatatii prin eliminarea acestui tip de carne.“ in timp ce statisticienii au apreciat studiul ca fiind „extrem de cuprinzator“, oficialii britanici din sanatate publica si medicii nutritionisti au respins o astfel de interpretare a concluziilor si au declarat ca nu au de gand sa-si revizuiasca recomandarile privind limitarea consumului de carne. Dr. Marco Springmann, de la Universitatea din Oxford, a declarat ca recomandarile din noul studiu sunt „extrem de gresite” si ca nesocotesc „dovezile stiintifice”. 

La randul ei, dr. Giota Mitrou, de la Fondul de cercetare a cancerului, a declarat ca astfel de studii  pot pune opinia publica la risc sugerand ca oamenilor pot manca carne dupa pofta inimii, cand nu este deloc asa. NHS recomanda oricui consuma mai mult de 90 de grame de carne rosie sau procesata sa reduca acest consum la 70 de grade pe zi, in medie.  Asta inseamna cinci felii de sunca, o jumatate de burger mare sau un sfert dintr-o friptura de 230 de grame. „La nivel global, dovezile indica faptul ca persoanele care consuma carne rosie si procesata ar trebui sa-si limiteze aportul“, a declarat inflexibil prof. Louis Levy, seful departamentului de nutritie din Ministerul Sanatatii. „Consumul de carne poate face parte dintr-o dieta sanatoasa, dar daca este prea mare, creste riscul de a dezvolta cancer intestinal“, a conchis acesta. sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img