Cartoful mov reduce tensiunea arteriala

0
58

Cartoful mov este tot mai folosit in restaurantele din toata lumea nu doar datorita aspectului deosebit, ci si pentru ca a fost declarat una dintre cele mai mai sana- toase legume din lume.

In urma studiilor de specialitate, cercetatorii au observat ca aceasta leguma este bogata in vitamina C, potasiu, calciu, fier, proteine, fibre si carbohidrati, oferind astfel aportul energetic necesar pe parcursul intregii zile. De asemenea, cartoful mov este mult mai bogat in antioxidanti decat cel obisnuit. Beneficiile pentru sanatate care deriva de aici sunt numeroase. Inainte de orice, consumul cartofului mov inseamna o sustinere superioara a sistemului imunitar si implicit o mai buna protectie in fata aparitiei tumorilor. Culoarea acestei legume este data de prezenta in cantitate mare a antocianinei, care, fiind antioxidant puternic, protejeaza organismul de diferite forme de cancer.

Un alt beneficiu important al introducerii cartofului mov in dieta este acela ca ajuta la scaderea tensiunii. Studiile recente au aratat ca tensiunea arteriala a persoanelor care au consumat cartofi mov (gatiti la aburi, fierti sau la cuptor) a scazut semnificativ. Au fost realizate mai multe experimente, ce au avut ca subiecti persoane supraponderale si obeze cu tensiune crescuta, care au inclus sase-opt cartofi de dimensiuni mici, cu coaja cu tot, de doua ori pe zi, in dieta, timp de patru saptamani. Rezultatele obtinute au aratat ca participantilor la teste li s-au redus si tensiunea arteriala diastolica, si cea sistolica. Cercetatorii afirma ca efectul de reducere a tensiunii arteriale se datoreaza concentratiei ridicate de antioxidanti care se gasesc in mod natural in acest tip de cartofi. In plus, persoanele incluse in experiment nu au luat in greutate, cartofii fiind excelenti si in curele de slabire, intrucat daca nu sunt gatiti cu ulei contin foarte putine calorii.

Mod de preparare: cartofii se spala si se pun la fiert in coaja. Intre timp, se pregateste puiul: se pun bucatile intr-un amestec de ulei, usturoi zdrobit, vin, sare, piper si cimbru uscat. Se marineaza 15 minute, intorcandu-se pe toate partile. Se scot apoi bucatile de carne din marinada si se frig pe gratarul incins. Se face o salata din rosiile scobite de miez, amestecate cu usturoi tocat, sare, piper, ulei si patrunjel tocat. Cand sunt gata cartofii, se curata de coaja si se asezoneaza cu putin ulei, sare, piper si patrunjel. Se serveste pieptul taiat bucati cu salata de rosii deasupra si garnitura de cartofi.