marți, 30 aprilie, 2024

Cat costa o vacanta de Craciun in Romania. Cele mai populare zone din tara

Distribuie:

Publicat:

Vacanta de Craciun. Cei mai multi dintre romani se gandesc la zilele libere si la vacanta de Craciun. Chiar daca mai au de asteptat aproximativ o luna pana la vacanta, oamenii au intrat in febra sarbatorilor de iarna. Astfel, cele mai multe pensiuni si hoteluri din tara sunt aproape pline. In Maramures si Bucovina, candva renumite pentru pastrarea traditiilor, sunt acum cautate hotelurile si pensiunile de inspiratie nordica.

Iarna, muntele este rege

Cei mai dinamici au de ales si intre drumetiile pe munte, schi, plimbari cu sania trasa de cai, dar si alte sporturi de iarna.

Toata distractia poate sa coste si aproape o mie de euro de persoana.

De obicei, in sezonul de iarna cei mai multi aleg muntele. Multi turisti isi doresc sarbatorile cu zapada din belsug si peisaje de poveste cu brazi cerniti asa ca Bucovina este in topul preferintelor. Deja zona este rezervata in proportie de 85% pentru Craciun si peste 90% pentru Revelion. La acest hotel aflat la 100 de metri de partia de schi s-au facut rezervari inca din luna mai.

Bogdan Apetrei, manager hotel Vatra Dornei: ”In perioada Craciunului mai avem ceva camere, dar pentru Revelion nu mai avem. Incep de la 600 pana la 1500 euro. Suntem intr-un apartament premium. Peretii sunt placati cu piatra din muntii Rodop din sudul Bulgariei, scaunele si fotoliile au fost aduse din Franta, tavanele din lemn sunt aduse din Belarus si Ucraina.”

Privelistea este un criteriu important in alegerea cazarii. O pensiune situata in varf de munte, in Calimani, mai are doar o camera libera de Craciun. In timp ce de Revelion este plina. Oaspetii pot alege si drumetii montane, cu ATV-urile, plimbari cu trasura sau chiar rafting pe raul Bistrita.

Liviu Bazarca, proprietar pensiune de lux: “De Craciun, cu 4 nopti cazare, iar de Revelion, 6 nopti, in regim ultra-all-in inclusive, iar pachetele costa 4500, respectiv 6000 de lei pe camera. Avem aici cazi din lemn numite ciubere la baie, chiuvete sculptate in lemn. Mai avem si mancarea. Avem renumitele oua de prepelita murate.”

Si la un hotel din Bucovina, situat pe varful Rarau, gazdele pregatesc mancaruri alese pentru musafiri.

Daniel Sahlean: “Anul acesta, pe langa produsele traditionale, am tinut sa adaugam si un meniu luxury, care consta in ceaun vanatoresc din capriorara si mistret cu mirodenii de pe munte.”

Petrica Negrea, proprietar hotel: “O camera este in jur de o mie de euro, un apartament 1200 de euro si o garsoniera 1100 euro.”
Vacanta de Craciun. 90% dintre unitatile de cazare din Maramures sunt ocupate

In Maramures aproape 90% dintre unitatile de cazare sunt ocupate, dupa cum spun oficialii din turism. Paradoxal, primele s-au ocupat pensiunile scumpe.

Ciprian Maak, proprietar agro-pensiune: „Pachetul de sarbatori include plimbare cu sania sau cu caruta trasa de cai, o sa avem muzica traditionala live si nelipsitii colindatori. Avem pachete cu demipensiune incepand de la 2900 de lei si pana la 4000 de lei. Ne-am bazat pe arhitectura locala din Maramures dar mizam si pe un confort sporit.”

Cum zapada incepe sa fie tot mai rara, unii hotelieri au investit in instalatii de zapada artificiala.

Oana Poenar, reprezentant hotel: “Prima data s-au ocupat camerele noastre mai scumpe. Multi sunt interesati de zona SPA si traditia specifica locului. In fiecare an venim cu ceva nou, anul acesta am facut o piscine interioara. Am investit si in sistemul de producer a zapezii artificiale. Pretul a pornit de la 800 de lei de persoana pentru nopti de cazare cu mic dejun si masa festiva.”

In Maramures, un pachet de 4 nopti de cazare cu mic dejun si masa festiva incluse, pentru o persoana, poate ajunge la aproximativ 4000 de lei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img